Aliments que provoquen mal de cap

Anar amb compte amb ells et pot ajudar


Alimentos que provocan dolor de cabeza
Aliments

Malgrat que la ingesta d’alguns aliments i una estructuració incorrecta de la dieta pot donar lloc a l’aparició de mals de cap, la veritat és que tant cefalees com migranyes es produeixen, de vegades, per altres factors que no tenen a veure amb la alimentació.

“Hi ha molts tipus de cefalees, però hi ha fonamentalment dos grans grups”, explica la metgessa de família de l’Institut Català de la Salut, Tamara Louro. “D’una banda, hi ha l’anomenada cefalea tensional, de major prevalença en la població general, una mena de dolor que, dit de forma senzilla, és com portar una espècie de casc que ens estreny el crani, i, d’altra banda, la migranya, que és un dolor més complex, més localitzat “.

Louro assegura que les visites a la seva consulta per migranyes i cefalees són freqüents , i que “en el cas de les migranyes, la dieta és un factor desencadenant a tenir en compte”. No passa així amb la cefalea tensional, de la qual no s’han trobat evidències científiques concloents sobre la seva relació amb la dieta.

En el cas de les migranyes no només l’alimentació pot ser un desencadenant, sinó també altres factors que cal estudiar de forma personalitzada , que van des de “l’estrès a les hormones, el dejuni, el clima, els trastorns de son, l’alcohol o la manca d’exercici físic “, a més, és clar, de factors genètics, assenyala Louro.

“En el cas de les migranyes, la dieta és un factor desencadenant a tenir en compte

Tamara Louro metge de familia de l’Institut Català de la Salut

El nutricionista de Medicadiet, Álvaro Sánchez, coincideix en que bona part dels seus pacients pateixen mals de cap freqüents, és a dir, “més de tres vegades per setmana de forma regular”. Sánchez està especialitzat en diabètics i obesos, “que solen tenir la glucosa molt alta o molt baixa , de manera que en moltes ocasions una bona estructuració de la dieta millora notablement els dolors”. Louro afegeix que, a l’hora de combatre les migranyes, és fonamental “una bona higiene del son, horaris de menjar regulars, exercici i evitar els aliments desencadenants”.

Els desencadenants: l’cheddar a les nous

És el que Louro denomina “aliments gallet”, és a dir que per si sols poden precipitar el mal de cap, i que sovint es poden descartar de la dieta per un mètode d’assaig-error . Són els aliments coneguts com precipitants, la ingesta unes tres hores abans s’ha relacionat amb l’aparició de la migranya .

Alguns dels més comuns són la xocolata, el plàtan, la fruita seca, els cítrics, els picants, el formatge anyenc (especialment el Cheddar), els lactis i alguns additius com el glutamat monosòdic, present en nombrosos productes processats. Louro recomana no retirar-los de cop , sinó fer-ho progressivament fins a trobar aquell que actua com a precipitant.

La febre ‘low-carb’

Per a Sánchez, moltes persones pateixen dolors freqüents de cap sense ser conscients que es deu a una incorrecta (o nul·la) ingesta de carbohidrats al llarg del dia. “Si no consumeixes suficients carbohidrats al llarg del dia i fas una dieta basada en proteïnes, és probable que et faci mal el cap, ja que el que tens és una hipoglucèmia”, assenyala.

Per evitar-ho, és fonamental “menjar una mica de carbohidrat en cada àpat, per garantir l’estabilitat dels nivells de glucosa en sang”. És fonamental, a més, no estar massa hores sense consumir-los, de manera que Sánchez recomana realitzar ingestes moderades cada tres hores i recorda que “els carbohidrats són també presents en la fruita”. “En moltes ocasions, prou un simple canvi en els horaris i estructura dels àpats per notar millora”.

Els aliments rics en histamina

L’alta concentració d’histamina en sang provoca gran part de migranyes. Això es deu a l’acció de la diaminooxidasa (DAO) , una hormona fonamental en la metabolització de les histamines, el dèficit dóna lloc a grans concentracions d’aquestes molècules en sang, que tenen un efecte vasodilatador i, per tant, poden ocasionar mals de cap.

Davant d’un dèficit de DAO, Sánchez recomana reduir la ingesta de productes rics en histamina, “que solen ser els aliments proteics com embotits, conserves de peix, marisc, peixos congelats i formatges”. Un altre aliment de consum freqüent ric en histaminas és el cacau , present en xocolata, dolços, la brioixeria, etc.

Cal anar amb compte, a més, amb alguns superaliments de moda, de consum molt freqüent, que també tenen una alta concentració de histamines, com l’alvocat. El chucrut fermentat i les conserves de verdures són altres aliments a evitar , segons Sánchez, per la seva alta concentració d’histamina.

L’alcohol

Per a Sánchez, l’alcohol és doblement perjudicial per als qui pateixen mals de cap. “D’una banda, és ric en histaminas, i per l’altre és hipoglucemiant , de manera que mai és recomanable”, afirma el nutricionista, que recomana eliminar completament de la dieta no només als que pateixin mals de cap, sinó a qualsevol pacient que aposti per una alimentació saludable.

El cafè

Malgrat que diversos estudis han relacionat el consum de cafeïna amb les cefalees , també és cert, per altra banda, que es dóna la paradoxa que “l’abstinència de la cafeïna és un motiu de mals de cap per a molts pacients”, assenyala Louro . Sánchez, per la seva banda, recomana reduir el cafè “i intentar esbrinar si en aquests mals de cap que es produeixen en reduir la cafeïna no hi ha també altres motius que podem estar passant per alt”.

El dèficit de vitamina B2 i la vitamina C

Diversos estudis científics han relacionat també el dèficit de vitamina B2 amb els mals de cap, cosa que, per Sánchez, sol ser menys habitual, ja que la majoria de persones presenta uns nivells acceptables d’aquesta vitamina , “present sobretot en els productes proteics , cereals i derivats “.

El mateix passa amb la vitamina C, que influeix en la síntesi de les postglandinas i podria ocasionar, si es produís un dèficit, mals de cap. La solució per garantir uns bons nivells de vitamina C és, per a Sánchez, tan senzilla com “ingerir cinc porcions de fruita i verdura al dia”. El nutricionista recomana, així mateix, apostar per aliments amb greixos insaturats, com l’oli d’oliva o els peixos blaus, ja que aquest tipus de greix té propietats antiinflamatòries.

Els peixos contenen, a més, àcids grassos essencials Omega 3, “que també tenen relació amb la inflamació”. Louro, per la seva banda, alerta que en ocasions un excés d’analgèsics durant un temps prolongat pot tenir també conseqüències i agreujar les migranyes en lloc de alleujar-les. “L’abús d’analgèsics pot acabar sent un factor que precipita i en ocasions es requereix fins i tot realitzar una neteja en alguns pacients amb migranyes”, afirma.

Font: La Vanguardia

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.