Dia Mundial de l’Alimentació

Nova Guia pràctica: cuina de masticació fàcil

Canal SAlut

L’ASPCAT presenta aquest primer d’octubre, Dia Internacional de les Persones Grans, la “Guia pràctica: Cuina de masticació fàcil”. El document s’ha elaborat conjuntament amb Fundació Alícia i proporciona un recurs útil per a cuidadors a l’hora d’elaborar plats de masticació fàcil a l’àmbit comunitari . Es tracta d’una nova actuació dins de la línia de treball de la promoció de l’envelliment actiu i saludable que des de fa uns anys està desplegant el Pla Integral per a la Promoció de la Salut mitjançant l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS)  de l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el marc també del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP) .

Adaptar l’alimentació en el cas de persones en situació de dificultats de masticació comporta reptes no només vinculats a la seva preparació culinària, sinó també a l’acceptabilitat per part dels usuaris relacionats amb les característiques organolèptiques de les preparacions. Això, pot ocasionar una reducció de la ingesta incrementant el risc de malnutrició en persones amb situació sovint de fragilitat.

Cal tenir en compte que gràcies a la millora de la salut i de la qualitat de vida, cada cop vivim més anys. L’esperança de vida de la societat catalana (83,63 anys al 2016; 86,29 per a les dones i 80,83 per als homes). és des de fa temps de les més altes del món. Aquest increment, juntament amb la caiguda i estancament de la fertilitat, han conduït la nostra societat cap a un progressiu envelliment i sobreenvelliment, seguint la tònica general de la resta de països del nostre entorn. L’any 2016, l’esperança de vida als 65 anys era del 21. 56  19,41 anys  en els homes i un 23,43 per les dones i el 18,63% de catalans i catalanes tenien 65 anys o més, amb  l‘índex de sobreenvelliment (la població de 85 anys i més amb relació a la de 65 i més) del 16.4%.

Les estimacions diuen també que en les properes tres dècades és molt probable que el grup de 65 anys i més es dupliqui, arribant a xifres molt properes als 2 milions i mig cap al 2050, amb un increment que encara serà més intens en el cas de la població sobreenvellida. Una de les conseqüències que es deriven d’aquesta tendència, és l’increment de la fragilitat i la dependència, amb la corresponent necessitat d’oferir solucions adaptades a possibles requeriments específics, com pot ser els cas de dificultats per mantenir una alimentació saludable.

Altres:

Font:  Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.