Dia mundial de la diabetis

La Diabetis és una malaltia crònica en la qual els nivells de sucre a la sang (glucèmia) estan augmentats (hiperglucèmia).

dia_mundial_diabetis

A nivell mundial, es calcula que hi ha més de 300 milions de persones amb aquesta malaltia. Segons l’estudi Di@bet.es realitzat a 100 centres de salut  aproximadament 3 milions d’adults espanyols tenen diabetis tipus 2, però només 1 de cada 3 ho sap.

És important que consultis al teu metge si presentes algun d’aquests símptomes:

– Poliúria: necessitat d’orinar amb molta freqüència.

– Polidípsia: tenir molta set.

– Polifàgia: tenir molta gana.

Obesitat i diabetis

Segons les últimes dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 2008, 1.500 milions d’adults (de 20 i més anys) tenien sobrepès, i d’ells, més de 200 milions d’homes i prop de 300 milions de dones eren obesos. Segons l’estudi Di@bet.es 2 de cada 3 espanyols valorats tenen excés de pes.

Diabesitat és el nou terme introduïtper la comunitat mèdica per a denominar la coincidència d’aquestes dues malalties (diabetis i obesitat), autèntiques epidèmies del segle XXI a nivell mundial.

Hi ha una gran correlació entre les dues malalties, fins al punt d’observar que més del 80% dels pacients amb diabetis mellitus tipus 2 (DM2) té sobrepès o obesitat, i l’obesitat augmenta entre 3-7 vegades el risc d’un pacient de desenvolupar DM2.

Sabies que, en persones que ja pateixen diabetis, l’obesitat escursa la seva esperança de vida en 8 anys?

Com millora l’aparició de diabetis a través de la pèrdua de pes?

La reducció de pes contribueix a disminuir els nivells de sucre en sangen la meitat de les persones que se’ls ha diagnosticat diabetis tipus 2 recentment.

En persones amb nivells de sucre propers a la diabetis, reduir el seu pes entre un 5 i un 7%, disminueix fins a un 58% el risc de que siguin diabètics.

Com millora el control de la diabetis amb la reducció del perímetre abdominal?

L’excés de greix abdominal (perímetre de cintura augmentat), està relacionat amb l’aparició de diabetis tipus II

Per cada augment d’1 unitat de l’IMC, el risc de patir diabetis augmenta en un 12%. Està demostrat científicament que perdre pes fins a reduir el perímetre de la cintura per sota dels 102 cm en els homes i dels 88 cm en les dones disminueix aquest risc.

En la pràctica es prefereix utilitzar la mesura del perímetre de cintura, que demostra la relació estreta  d’aquest amb la mesura de greix abdominal per TAC.

Homes                      Dones                    Risc per la salut

Menys de 94 cm            Menys de 80 cm        Normal

Entre 94-102 cm          Entre 80-88 cm          Risc alt

Més 102 cm                     Més de 88 cm              Risc molt alt

Com tractem la Diabesitat?

Hi ha un consens segons les guies de maneig de les Societats Mèdiques i és que la pèrdua de pes, millora el control metabòlic.  Amb el que el tractament de l’obesitat és el punt clau per al control de la diabesitat.

La millor manera d’evitar riscos i disminuir les probabilitats de patir diabetis, és acudint a professionals sanitaris. Un equip multidisciplinar és l’únic que pot recomanar una dieta i un pla d’activitat física que, reforçat amb el suport psicològic, l’ajudarà a aconseguir el principal objectiu per fer front a la diabesitat: aconseguir el control del sucre del pacient a través de la pèrdua de pes, fonamentalment pèrdua en forma de greix abdominal.

Font: Dr. Antoni Sánchez Laplaza
Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s