Alimentació i prevenció del càncer

publicació_icsccEl Dr. Francisco Àvila Rivera, director de l’ABS Montserrat, ens fa un resum de la importància de l’alimentació en la prevenció del càncer i les Activitats comunitàries relacionades amb la prevenció del cancer durant la setmana del 22 al 26 de febrer a l’ABS Montserrat.

La recent publicació de l’OMS que alertava del risc cancerigen del consum de carns vermelles i processades va crear una certa alarma a la població ja que el seu consum esta molt generalitzat. En realitat, la declaració de l’OMS només ha fet que confirmar de forma oficial una advertència que en l’àmbit sanitari ja era força conegut.

El decàleg Europeu de la lluita contra el Càncer ja inclou tres recomanacions relacionades amb la dieta:

Moderar el consum d’alcohol, que esta relacionat amb un increment dels tumors de boca, laringe, esòfag i fetge.

Menjar amb freqüència fruites, verdures fresques i cereals rics en fibra. Els dos primers se’ls relaciona amb una disminució de la incidència de diferents tipus de tumors, pel seu alt contingut en vitamines A i C, mentre que els cereals rics amb alt contingut en fibra, reduirien el risc de tenir un càncer de colon.

Limitar el consum de greixos (animals i vegetals) i evitar el augment de pes. També es recomana ingerir regularment productes làctics baixos en greixos. El sobrepès i la obesitat es relacionen amb major probabilitat de tenir tumors de coll de matriu, mama o ronyo.

Hi ha altres recomanacions amb forta evidència com:

Limitar el consum de aliments en que es faci servir sal en la seva conservació o fumats (pel seu alt contingut en hidrocarburs policíclics), relacionats amb el càncer d’estòmac.

No menjar aliments socarrimats, fet mot relacionat amb l’ús de barbacoes, ja que es produeixen amines en la combustió, que son substancies cancerígenes.

Respecte a l’alarma recent de l’OMS, estudis recents demostren que el consum diari de 100 gr de carn vermella (vedella, porc i xai) incrementen d’un 12 a un 17% la probabilitat de patir càncer de colon, mentre que menjar cada dia 25 gr de carn processada, l’incrementa un 49%. La sospita es que en la cocció d’aquests aliments a altes temperatures es generen unes substancies que son cancerígenes. La recomanació seria reduir el consum de carn vermella (màxim de 300 gr a la setmana), limitar molt la ingesta de carns processades (salsitxes, bacon etc.) i substituir-les per carn d’au i peix.

Respecte a la manera de cuinar tot tipus d’aliment, cal evitar les altes temperatures de cocció, essent preferible bullir o cuinar al vapor que fregir o l’ús de graelles.


Activitats comunitàries relacionades amb la prevenció del càncer a l’ABS Montserrat

Durant la setmana del 22 al 26 de febrer la Comissió d’Activitats Comunitàries vam preparar, amb el suport dels Ajuntaments, activitats al voltant del tema del Càncer, coincidint que el passat 4 de febrer va ser el Dia del Càncer, i el dia 15 de febrer el Dia del Càncer Infantil.

Durant aquesta setmana als Centres de Salut de l’ABS Montserrat es va posar material informatiu, d’educació sanitària i s’oferia assessorament en relació al tema del Càncer.

També, tal com vam fer l’any passat amb el tema del tabac, vam posar estands als 3 pobles, per tal de poder informar i intervenir d’una manera més directe tant pel què fa a la prevenció, diagnòstic precoç i donar informació de l’utilització dels serveis sanitaris en l’atenció oncològica.

Tots el ciutadans que van passar pels nostres estands van ser informats, pels nostres professionals, de com prevenir el càncer a través de l’alimentació i l’activitat física.

També, se’ls va passar l’enquesta del FECEC: “Fas tot el que cal per prevenir el càncer?”, per comprovar si el seu estil de vida és el més adient per prevenir el càncer.

A continuació detallem el resultat de l’enquesta:
resultats


Més Informació

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació, Malalties, Recomanacions, Uncategorized i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.