Activitat “Visc amb soroll?” pel Dia Internacional de conscienciació envers el soroll

El dia 29 d’abril se celebra el 20è Dia Internacional de Conscienciació envers el Soroll. 

visc_amb_sorollAmb motiu d’aquesta data, la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA) organitza l’activitat “Visc amb soroll?”. La proposta és realitzar una jornada de mesuraments massius de soroll. Consisteix en implicar a ajuntaments, entitats col·laboradores (EAC’s i EPCA’s), enginyeries i consultories acústiques, centres escolars i ciutadania perquè realitzin mesuraments de soroll de tot tipus d’indrets i tipologies (parcs, jardins, zones de trànsit de cotxes, de trens, aeroports, zones urbanes, zones industrials…). No es tracta d’anar a buscar les situacions de conflicte i on hi ha nivells alts de soroll, sinó de familiaritzar a la població, sobre les metodologies de mesura, nivells, normativa existent o el significat i percepció de l’escala en dB.

Avui en dia hi ha tot un seguit d’aplicacions per mòbil, algunes gratuïtes, algunes de pagament, que pretenen simular un sonòmetre. Cal tenir present que les prestacions del mòbil + aplicacions, dels telèfons a dia d’avui, tenen unes limitacions molt importants, tant en les prestacions (indicadors, ponderacions freqüencials, tipus d’integració,…), com en la seva fiabilitat i precisió, produint uns errors importants en alguns casos. Cal recordar que la part de hardware i micròfon d’un telèfon mòbil, està pensat per comunicar missatges per la veu, amb una dinàmica i uns amples de banda més limitats, que el rang dinàmic i l’ample de banda amb que treballen els sonòmetres.

A continuació, us facil·litem les indicacions genèriques i específiques de cada col·lectiu, una guia ràpida de mesurament per smartphone i els logos vinculats a l’activitat:

Zones de protecció de la qualitat acústica o envers la contaminació lumínica

La contaminació acústica i la contaminació lumínica disposen a Catalunya de normativa sectorial que en regula la seva gestió. Entre els temes tractats per les respectives disposicions hi apareix la protecció de determinats espais d’interès natural o social pel que fa a la seva qualitat acústica o foscor nocturna. Es tracta d’espais amb un valor a preservar, els quals, a més, es volen utilitzar com a eina de sensibilització ambiental, de conscienciació de la població de la importància de disposar d’espais que conserven bones condicions pel que fa al silenci, o pel que fa al so o la foscor naturals.

La Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA) vol impulsar-ne la seva implantació i és per aquest motiu que ha organitzat aquesta trobada, per informar a organismes que hi puguin estar interessats de les característiques i procediment de tramitació d’aquestes figures, presentar exemples d’experiències en la matèria i debatre sobre l’interès del seu desplegament.

L’educació i la sensibilització, eines de prevenció i gestió del soroll

El 12 de novembre, s’ha fet a Sabadell la jornada “Com sensibilitzar a la ciutadania sobre el soroll?”, organitzada per l’Ajuntament de Sabadell, la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona, en el marc de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i com a acció de la campanya “Sabadell sona bé, Sabadell dorm bé”.

S’hi han donat a conèixer diverses eines i accions locals de mediació, sensibilització, difusió i educació ambiental: s’hi han presentat la guia “Sorolls veïnals?… Parlem-ne” de Sabadell Mediació i les experiències locals dels ajuntaments de Girona i Barcelona; i les administracions supramunicipals organitzadores han presentat diversos recursos i reflexions sobre accions de sensibilització i educació ambiental en el marc de l’oferta de recursos al món local “La Xarxa sona bé”.

Les persones assistents han participat en l’activitat de sensibilització SENT Sabadell 2014, que ha consistit a sentir el soroll i els problemes associats des del mateix carrer d’una manera innovadora.

Comparativa entre el soroll de trànsit emès per vehicles tèrmics i vehicles elèctrics

El 22 de novembre de 2014, es va realitzar, a Santa Perpètua de Mogoda, la primera Mostrade Vehicles Elèctrics de Santa Perpètua de Mogoda, coincidint amb el primer any de vida del Centre de Recursos de Vehicles Elèctrics (CREVE).

Dins l’esdeveniment, es va realitzar la prova Silenci, es roda!, que va consistir en la concentració i circulació de tot tipus de vehicles elèctrics pel carrer Genís Sala de Santa Perpètua de Mogoda amb l’objectiu de fer mesuraments de com seria una futura ciutat 100% elèctrica i contrastar-les amb la situació actual o similar del mateix carrer escollit quan no hi circulen vehicles elèctrics.

La prova va demostrar que amb la circulació només de vehicles elèctrics es produeix una disminució del soroll respecte vehicles tèrmics de 8 dB(A). Aquesta minva equivaldria a reduir en quasi un 80% el número de vehicles que circulen actualment pel carrer, és a dir, el soroll que rebríem amb un parc de vehicles totalment elèctric seria el que tindríem si circulessin pel carrer només 2 de cada 10 vehicles tèrmics.

Aquesta entrada s'ha publicat en Ciutadania, Dia Mundial, Uncategorized i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.