Dia Mundial de la Tuberculosi

84tbcAmb motiu del Dia Mundial de la Tuberculosi, el 24 de març, l’OMS demana nous compromisos i accions en la lluita mundial contra aquesta malaltia, que és una de les principals causes infeccioses de mort.

Hi ha hagut enormes avanços en els últims anys, i el món està en camí d’assolir l’Objectiu de Desenvolupament del Mil·lenni consistent a començar a reduir la propagació de la tuberculosi per 2015. Però això no n’hi ha prou. En 2013, 9 milions de persones van emmalaltir de tuberculosi i 1,5 milions van morir per aquesta causa.

Coincidint amb aquest dia, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) presenta i difon l’Informe anual 2013, que detalla la situació epidemiològica de la tuberculosi a Catalunya. La incidència global de TBC l’any 2013 ha estat de 15,4 casos per 100.000 habitants i, per sisè any consecutiu, s’ha aconseguit reduir la incidència de la TBC amb una disminució anual mitjana superior al 5%.

Tot i que a Catalunya la taxa d’incidència de TBC és superior a la dels països industrialitzats, per sobre del valor establert com a baixa incidència (10 casos per 100.000 habitants), cal ressaltar que l’any 2013 en les persones autòctones la taxa es va establir per sota d’aquest llindar (9,65 casos per 100.000 habitants).

Pel que fa a la TBC en menors de 15 anys o tuberculosi pediàtrica, la incidència l’any 2013 ha estat de 8,3 casos per 100.000 habitants, xifra que representa el 8,4% dels casos totals de TBC a Catalunya. Malgrat que la taxa no ha variat significativament en els darrers anys, continua sent superior a la mitjana europea (4,4 casos per 100.000 habitants).

En aquest sentit, l’ASPCAT aprofita la celebració del Dia Mundial de la Tuberculosi per difondre una guia de Recomanacions pràctiques per a la prevenció i el control de la tuberculosi pediàtrica. En aquesta publicació es revisen, des d’una perspectiva multidisciplinària, els reptes en la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels infants amb tuberculosi i s’hi donen recomanacions pràctiques, basades en la millor evidència disponible i adaptades a la nostra situació local, per tal que serveixin de suport a la tasca assistencial i preventiva, i amb la finalitat de millorar les respostes que cal articular al territori.

Com a intervenció de sensibilització poblacional, l’ASPCAT ha elaborat una videocàpsula que, d’una manera visual i molt breu, vol conscienciar els ciutadans sobre el fet que la malaltia existeix, que es diagnostica amb proves senzilles i que es cura completament seguint les recomanacions dels professionals sanitaris. Aquesta videocàpsula es pot veure a les sales d’espera dels centres sanitaris.

En el control de la TBC, l’activitat preventiva més eficient és el diagnòstic precoç, ja que permet instaurar un tractament al més aviat possible, i és cabdal el seguiment dels malalts per tal d’aconseguir-ne i comprovar-ne la curació. També és clau una bona coordinació dels serveis de salut pública amb tots els serveis assistencials, tant d’atenció primària com d’assistència especialitzada.

És clar que tots hem de fer alguna cosa més.

Estratègia per posar fi a l’epidèmia mundial de tuberculosi

El maig de l’any passat, l’Assemblea Mundial de la Salut va aprovar una ambiciosa estratègia que abasta un període de 20 anys (2016-2035) per posar fi a l’epidèmia mundial de tuberculosi. Ara és el moment de posar en marxa aquesta estratègia.

L’estratègia de l’OMS per posar fi a la tuberculosi aspira a un món sense tuberculosi en què aquesta malaltia no sigui causa de mortalitat, morbiditat i sofriment. En l’estratègia es fixen objectius i es perfilen diferents mesures que hauran d’adoptar els governs i els associats per prestar una atenció centrada en el pacient, implantar polítiques i sistemes que possibilitin la prestació d’atenció a la tuberculosi i la seva prevenció, i impulsin la investigació i la innovació necessàries per acabar amb l’epidèmia i eliminar aquesta malaltia.

El Dia Mundial de la Tuberculosi és una oportunitat perquè els pacients de tuberculosi, les comunitats afectades, els governs, les organitzacions de la societat civil, els professionals sanitaris i els associats internacionals puguin arribar, tractar i curar totes les persones que estan malaltes .

El 24 març 2015 és el dia per canviar de marxa i redoblar els esforços per posar fi a la tuberculosi de forma definitiva.

2015 Campaign

Més informació:

Aquesta entrada s'ha publicat en CatSalut, Ciutadania, Dia Mundial, Uncategorized i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.