L’anorèxia no és culpa de ningú però tots en som responsables

Cartell anorèxiaMés del 90 per cent dels familiars i les persones afectades per anorèxia o bulímia se senten culpables i avergonyits per la malaltia, i oculten el problema. Per combatre aquest sentiment s’ha presentat la campanya “L’anorèxia no és culpa de ningú” i un decàleg de bones pràctiques sobre la imatge de la dona en la publicitat. N’hem parlat amb Cristina Carretero, directora de Prevenció i Promoció de la Salut de l’ACAB, que ha declarat: “Estem davant de trastorns mentals. No és que la persona no vulgui menjar, senzillament no pot.”

 Nou es pot per lluitar contra els trastorns alimentaris

anorexis_video

L’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) ha presentat  la nova campanya per lluitar contra els trastorns alimentaris. Amb el títol “L’anorèxia no és culpa de ningú”, l’ACAB vol combatre el sentiment de culpabilitat i vergonya que tenen molts malalts i facilitar que demanin ajuda al més aviat possible.

L’associació ACAB destaca que més del 70% de les persones afectades per trastorns alimentaris es recuperen i alerta que l’11% dels adolescents catalans tenen risc de tenir anorèxia, bulímia o trastorn per afartament. A més, unes 28.000 persones pateixen aquesta malaltia a Catalunya, el 6% dels adolescents i joves catalans. El perfil d’usuari de l’associació és d’una noia adolescent de 25 a 28 anys, tot i que sospiten que hi ha persones adultes que tenen aquesta malaltia. No hi ha estudis però tot indica que “hi trobaríem xifres molt altes”.

El trastorn és una malaltia multicausal

L’enfocament de la campanya “L’anorèxia no és culpa de ningú” es basa en l’experiència que han registrat a l’associació. La directora de l’ACAB, Marta Voltas, ha explicat que molts usuaris tardaven a fer consultes perquè se sentien culpables, un sentiment també present en la família. Voltas concreta que la família “no és causant de la malaltia” i, per tant, s’ha de transmetre aquesta idea a través d’un missatge positiu i reforçar que la recuperació és possible. Amb l’objectiu de combatre aquesta idea, l’ACAB ha difós un nou espot, elaborat pel gremi de publicitaris a través de Fundeco (Fundació de la Comunicació).

Voltas indica que aquest tipus de trastorns són multicausals i no se’n pot aïllar un factor, és a dir, tenen origen genètic, psicològic, sociocultural i biològic. Quan s’uneixen aquest quatre elements i es produeix un factor desencadenant, com una dieta autoimposada, la persona pot caure en el trastorn alimentari. En aquest sentit, des de l’associació alerten que el 97% de les persones que tenen un trastorn han dut a terme una dieta i destaquen que els règims alimentaris sense control autoritzat són negatius. També hi tenen tendència les persones que són “molt perfeccionistes” i, en el cas de la bulímia, hi juga un factor “d’impulsivitat genètica”.

Pel que fa a la prevenció dels factors socioculturals, aquest matí també s’ha presentat un decàleg de bones pràctiques al qual s’ha adherit el sector de la publicitat per promoure un llenguatge més realista en la propaganda.

Advertisements
Aquesta entrada s'ha publicat en Adolescent, Alimentació, Ciutadania, Recomanacions, Salut, Societat, Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s