L’Agència de Salut Publica de Catalunya recorda la importància de collir i consumir només aquells bolets que se sàpiguen identificar del cert

La tradició boletaire de Catalunya és ben coneguda. En arribar les pluges de la tardor, un gran nombre de persones es desplacen als boscos amb l’afany de passar una estona d’esbarjo i omplir de bolets els cistells.

La majoria d’intoxicacions en l’àmbit familiar es produeixen per confusió de bolets tòxics amb espècies comestibles

Des de l’any 2010 fins al 2013 han estat notificats 27 brots d’intoxicació per bolets a l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), amb un total de 82 persones afectades, 18 hospitalitzades i 2 defuncions. D’altra banda, i d’acord amb el registre d’altes hospitalàries dels hospitals de Catalunya, es van atendre 141 persones per aquest motiu.

Per aquesta raó, l’ASPCAT insta la ciutadania, un any més, a collir només els bolets d’espècies comestibles ben conegudes i que presentin un bon estat de conservació. També s’ha de tenir en compte que, a causa de la pluja i en funció del grau de maduració, es poden modificar algunes característiques dels bolets com el color, l’ornamentació o l’aspecte de les làmines i el peu, cosa que pot induir a error en la seva identificació. En cas que es necessiti ajut, és aconsellable consultar un expert, més que guiar-se a través de fotografies i làmines. I, en cas de dubte, s’han de rebutjar sempre.

Igualment, l’ASPCAT recomana no collir aquells bolets que creixin als parcs i jardins de les ciutats, a les vores de camins i carreteres o a prop de zones industrials perquè poden acumular metalls pesants i altres components químics.

En cas de presentar símptomes digestius o nerviosos després d’haver-ne menjat, cal anar immediatament al centre mèdic més proper i portar, si es pot, restes dels bolets ingerits.

Mites sobre els bolets

 Mite: Tots els bolets verinosos tenen colors llampants.

Mite: La prova de l’all és infal·lible!

Fals: Si poses all, una patata o una cullereta de plata en el cistell i es tornen negres, és que els bolets són tòxics.
Consumeix només els bolets que hagis identificat sense cap mena de dubte.

Mite: És fàcil distingir els bolets comestibles dels que són tòxics!

Fals: És fàcil distingir els bolets comestibles dels que són tòxics!
No hi ha regles generals per distingir amb seguretat els bolets tòxics. Consumeix només els bolets que hagis identificat sense cap mena de dubte.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació, Consells de salut, Recomanacions, Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.