Qualitat de vida. I tu, com la vius?

La mostra acosta als ciutadans la realitat de les persones amb discapacitat intel·lectual i el concepte de qualitat de vida.

AMPANS

AMPANS: Treballem per la qualitat de vida de les persones

Exposició d’Ampans al CAP Navàs

AMPANSEngega la nova exposició d’AMPANS al CAP Navàs. Enguany a AMPANS han treballat la qualitat de vida de les persones: benestar emocional, físic i  material; relacions interpersonals; desenvolupament personal, autodeterminació, inclusió social i drets són les 8 dimensions principals que comporten la qualitat de vida, segons el Doctor R. Schalock, considerat a nivell mundial un expert dins l’àmbit de la discapacitat.

La qualitat de vida és important per a tothom, tenir les 8 dimensions satisfetes suposa arribar al benestar personal i poder gaudir de la vida.

Qualitat de vida no és un concepte nou, però amb els anys ha canviat la forma d’utilitzar-lo com un procés i com un principi  predominant per dominar la vida de les persones que pateixen algun tipus de discapacitat: l’entorn social, els avenços científics, mèdics i tecnològics, els valors, la percepció i les condicions ambientals s’ha demostrat que influeixen en la qualitat de vida de tothom. El concepte qualitat de vida l’hem de considerar, doncs, amb diferents dimensions:

  • Sensibilitzador: centrat en la pròpia persona i en l’entorn en el que participa.
  • Constructe social: principi bàsic que millora el benestar de la persona i ajuda a canviar la societat
  • Unificador: ús d’un llenguatge comú.

Així doncs podem dir que la qualitat de vida comença a experimentar-se quan es tenen les necessitats bàsiques cobertes i que va més enllà de tenir uns mínims a la vida. Les emocions, confiança, satisfacció, autonomia i control personal, interaccions… són alguns dels indicadors que ens ajuden a poder mesurar el termòmetre de la “Qualitat de Vida”, no podem dir que cap sigui el més important o imprescindible, tots els indicadors formen part de 8 dimensions de la qualitat de vida, però sí que podem dir que la il·lusió és el principal principi actiu que tenim per a poder aconseguir millorar, no només la nostra pròpia qualitat de vida, sinó la de tothom que ens envolta.

Enguany l’exposició que ens han preparat des d’AMPANS està dedicada a la “Qualitat de Vida”  podrem gaudir d’uns plafons on els nois i noies d’AMPANS han descrit i han definit, amb les seves pròpies paraules que és la qualitat de vida i cadascuna de les dimensions descrites anteriorment.

A Navàs podem gaudir d’aquesta exposició del 6 al 21 d’Octubre en horari d’obertura del centre, de 8 a 21 h., de dilluns a divendres.

L’exposició farà una ruta per diferents ambulatoris de la comarca del Bages que hi volen participar, des de Cardona fins a Sant Vicenç de Castellet, passant per Sallent, Navàs, Balsareny, Santpedor, Súria, Gerència i CAP Sagrada Família de Manresa i Sant Joan de Vilatorrada. A cada centre hi estarà entre 2 i 3 setmanes per tal de que tothom tingui temps per gaudir-la.

L’exposició és fruït del projecte “Una finestra oberta al món” a través del qual l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central convida AMPANS perquè expliqui els seus projectes.

AMPANS Exposició d'Ampans al CAP Navàs

Aquesta entrada s'ha publicat en Noticies EAP Navàs-Balsareny, Solidaritat i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.