XV Setmana sense fum

Setmana_sense_fum_2014

XV Setmana sense fum

Benvolguts/des companys/es,

Des del Programa Atenció Primària Sense Fum, ens adrecem a vosaltres per animar-vos a participar, un any més, a la XV Setmana Sense Fum organitzada per la semFYC i el PAPPS i que tindrà lloc del 26 al 31 de maig d’enguany. Aquest any el lema és: : “Cada vegada que ho deixes, triomfes!”

Els objectius per a aquesta edició són:

• Sensibilitzar a tota la població de la importància que té per a la salut present i futura el fet de deixar de fumar i de respirar aire lliure del fum del tabac.

• Motivar els professionals sanitaris perquè realitzin intervencions per ajudar a deixar de fumar.

• Destacar la importància que te per a la salut pública la regulació de les cigarretes electròniques.

Amb la intenció d’aconseguir la major difusió d’aquesta XV Setmana Sense Fum s’han editat díptics informatius per a pacients, propostes d’activitats i pòsters.

La recollida/introducció de dades per a l’ENQUESTA es fa directament al web, sol·licitant la teva col·laboració per poder recollir per part de cada professional el màxim nombre d’enquestes, dels pacients visitats a la consulta, excloent-hi les persones menors de 18 anys o que tinguin malalties psiquiàtriques greus.

D’altra banda, en aquesta web disposeu de tots els materials en format electrònic i de la informació dels concursos: redaccions breus en relació a l’abandonament i el de la millor imatge relacionada amb alguna activitat desenvolupada durant la celebració de la XV Setmana Sense Fum.

En finalitzar la Setmana d’aquesta edició i abans del 30 de juny, empleneu el formulari d’AVALUACIÓ per poder analitzar l’impacte i el seguiment de la XV Setmana Sense Fum, i avaluar els vostres comentaris amb l’objectiu de millorar en properes edicions. Aquest any, sense necessitat de demanar-ho, rebreu els pòsters (5 unitats) per correu postal al vostre Centre d’Atenció Primària.

Us agraïm la vostra col·laboració i us animem a participar, i a donar la màxima difusió en el vostre àmbit al llarg de tot el mes de maig i, especialment, durant la Setmana de referència (del 26 al 31 de maig 2014).

Gràcies per la vostra participació. 

deixar_fumarEl tabac és responsable d’aproximadament 56.000 morts anuals a Espanya, del 30% de les morts per càncer, del 20% de les produïdes per malalties cardiovasculars, i del 80% de les causades per malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).

 • El fum procedent de la combustió del tabac està compost per unes 4.000 substàncies diferents,   40 d’elles altament tòxiques i cancerígenes.
 • El suport professional pot multiplicar per deu les possibilitats de deixar de fumar.
 • Sense fumar, la vida és millor. Per aconseguir-ho necessites suport tècnic, consells,  companyia i recompenses.

El tabac és una droga legal  però també és una substància molt addictiva que té efectes estimulants sobre el sistema nerviós central de la persona fumadora i que comporta molts riscos per a la salut.

Una vida saludable és una vida sense tabac. Deixar de fumar és probablement el més important que una persona fumadora pot fer per millorar la seva salut, independentment de l’edat o dels seus antecedents com a fumadora. En deixar de fumar millorarà la seva salut i la dels que l’envolten.

Si esteu pensant a deixar de fumar, enhorabona. Heu pres una bona decisió tant per a vosaltres com per a les persones que us envolten. Els consells pràctics següents us poden ajudar a deixar de fumar.

Deu petits consells pràctics

A continuació, us donem deu petits consells que us ajudaran a deixar de fumar:

 • Mentalitzeu-vos, visualitzeu-vos sense fumar.
 • Fixeu un dia per deixar-ho.
 • Ho heu de deixar totalment i de cop.
 • Beveu aigua i sucs de fruita, preferentment naturals i rics en vitamina C.
 • Modereu al màxim el consum d’alcohol i excitants, com ara cafè o te.
 • Mengeu aliments rics en vitamina B (pa, arròs integral).
 • Feu exercici regularment.
 • Ompliu les petites estones de lleure amb una afició que us agradi; això us proporcionarà satisfacció.
 • Apreneu a relaxar-vos.
 • Si cal, preneu algun fàrmac −abans consulteu-ho amb professionals sanitaris (metges, infermers o farmacèutics)– que us ajudi a superar la dependència del tabac.

Si ja us hi heu decidit, prepareu el moment.

Trucant al 061 us ajudaran a través del seu programa QuitLine.

Altres guies d’autoajuda per deixar de fumar:

On puc trobar ajuda per deixar de fumar?

Recursos presencials

Hi ha evidència que l’ajuda personalitzada i presencial per part d’un professional de la salut incrementa les probabilitats d’èxit en el procés de deixar de fumar. Tot i així, s’ofereixen recursos a distància que també han mostrat la seva efectivitat.

 • Demaneu visita al vostre centre de salut, on us podran assessorar sobre el procés de deixar de fumar i prescriure-us tractament farmacològic si ho consideren adient (programa “Atenció primària sense fum”).
 • Cerqueu informació i ajuda a la farmàcia; hi ha una xarxa de farmàcies sense fum , en les quals els professionals farmacèutics també us proporcionaran assessorament.
 • Si ingresseu en un centre hospitalari, és possible que us ofereixin ajuda per superar l’abstinència durant l’estada i per deixar de fumar. (Xarxa Catalana d’Hospitals sense fum ).
 • Si esteu en actiu, la vostra empresa ha de tenir un servei de prevenció propi o ha de tenir contractat un servei de prevenció aliè. En qualsevol cas, us hi podeu adreçar, ja que una de les funcions dels serveis de prevenció de riscos laborals és la promoció de la salut dels treballadors, cosa que inclou l’ajuda per deixar de fumar.
 • Finalment, hi ha una sèrie de centres de referència en deshabituació tabàquica, als quals es poden derivar persones fumadores que requereixen tractaments especialitzats des d’altres àmbits del sistema sanitari.

Recursos no presencials

 • Poseu-vos en contacte amb CatSalut Respon trucant al telèfon 061 línia telefònica per ajudar a deixar de fumar. Poden ajudar-vos a rebre un tractament personalitzat per deixar de fumar, resoldre dubtes amb relació al tabac, i també recomanar-vos un centre assistencial proper, si és necessari. Funciona les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any i cobreix tot el territori de Catalunya. Podeu contactar també escrivint a 061catsalutrespon@gencat.cat o al seu web i mitjançant el Xat de 061 CatSalut Respon.
 • A través del web 2.0 també podeu contactar amb la Unitat de Tractament del Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que ajuda a deixar de fumar en línia.

Enllaços d’interès

Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut, Informació a la ciudadania, Salut, Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.