Dia mundial de l’activitat física

Dia internacional de l'activitat física

Activa’t caminant

Navàs promou l’activitat física i la salut dissenyant tres circuits per fer a peu

Els recorreguts són de dos o tres quilòmetres pels carrers del poble, i cada un està marcat amb un color diferent

Activa't caminantAmb el lema “Activa’t caminant”, la regidoria d’Esports i Sanitat de l’Ajuntament de Navàs ha dissenyat tres circuits urbans amb l’objectiu de promoure l’activitat física i la salut. Els recorreguts són de dos o tres quilòmetres pels carrers de Navàs, i aptes per a pràcticament tothom.

El circuit número 1 és de color vermell, fa dos quilòmetres, i s’ha confeccionat a l’entorn del Passeig Ramon Vall.

El circuit número 2 s’ha marcat amb color verd, és de tres quilòmetres, i té com a punt de referència les piscines municipals, amb un recorregut que ressegueix el perímetre urbà de Navàs.

El circuit número 3 és de color blau, fa tres quilòmetres, i agafa com a punt de referència el camp de futbol i el polígon industrial de Navàs.

Rutes Navàs

Per difondre aquesta iniciativa s’han editat uns fulletons on hi ha marcats els tres circuits urbans, i on s’hi inclouen una sèrie de consells per als usuaris que vulguin iniciar-se a la pràctica de caminar diàriament, entre tres quarts d’hora i una hora.

Acumula 30 minuts d'activitat física cada diaAquesta proposta s’emmarca en el Pla d’Activitat Física Esport i Salut de la Generalitat, que s’ha marcat com a objectiu augmentar el nivell de la pràctica de l’activitat física de la població catalana.

Estar en forma és relaxant i fins i tot divertit, i caminar és especialment bo perquè no és car, és segur, fàcil i a més es poden aconseguir els mateixos beneficis en la condició física que amb la carrera, natació i bicicleta.

És a dir, amb altres exercicis podem aconseguir molta més força, resistència, potència etc., però una “bona forma física” es pot obtenir bàsicament amb l’exercici de caminar.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha editat aquest vídeo per recordar-nos la necessitat de mantenir-nos actius:

Si volguéssim treure-li tot el partit possible a aquest exercici, l’hauríem de practicar 3 o 4 dies a la setmana, per un període d’entre 30 i 60 minuts i amb una intensitat entre moderada i vigorosa, és a dir, a velocitat superior a un ritme de marxa convencional.

 • Caminar millora la flexibilitat en les cames , augmenta la força i la resistència a la fatiga, a més millora el flux sanguini en elles, tant des del punt de vista de l’aportació de reg per poder donar sang al múscul i així realitzar l’esforç físic que això suposa, com el millorar el retorn venós, evitant així els edemes als peus i l’aparició de varius.
 • Caminar crema calories i, per això, pot ser un mètode per controlar el pes, però sempre que es cremin més calories caminant que les que s’ingereixen al llarg del dia en els àpats. No hem d’oblidar que caminar mitja hora comporta una despesa d’unes 100 calories i això ho recuperem fàcilment amb un iogurt natural i dues cullerades de sucre.
 • Caminar preveu l’inici de la diabetis de l’adult, redueix el dolor de les articulacions amb artrosi i també el dolor muscular. També reforça els ossos evitant l’osteoporosi, és a dir, la debilitació de l’os i així aconseguirem ser més resistents a les fractures en les caigudes.
 • Caminar també és útil per alliberar tensió i reduir l’estrès , fins i tot pot ajudar a dormir millor. Pot a més ajudar a millorar el restrenyiment. Aquest hàbit repetit pot servir, a més, d’ajuda per abandonar el tabac, controlar la gana i la classe d’aliments ingerits, ja que quan algú practica exercici de manera regular valora més i coneix millor l’esforç que suposa estar en forma i cremar unes poques calories.
 • D’aquesta manera, podríem, a més de guanyar en tot el que s’ha dit anteriorment, modificar el nostre perfil lipídic , és a dir, aconseguiríem augmentar les xifres de colesterol bo o HDL i així actuar sobre aquest paràmetre sanguini, en cas contrari, si la intensitat és molt suau, no ho modificarem.
 • Caminar a intensitats baixes i moderades té també molts beneficis, tant a curt, com a llarg termini. De fet, s’han publicat treballs científics amb seguiment a llarg termini en individus d’uns 60 anys i s’ha pogut trobar que els individus que han caminat diàriament 4 km. o més davant dels que no caminaven res, mostraven taxes menors de mortalitat de manera significativa.
 • Caminar és bo per prevenir algunes malalties, però és bo per als que ja estan malalts?. La resposta a aquesta pregunta és SI, sempre sota consell mèdic. L’exercici que es realitza mentre es camina en les quantitats, intensitats i freqüència adequades, pot acabar reduint la freqüència cardíaca basal del que el practica, a més de reduir la freqüència cardíaca per a exercicis moderats, això significa que com un dels determinants del consum de l’energia pel cor depèn d’aquesta variable, estarem reduint el treball del cor durant l’exercici i durant el repòs.
 • Per als pacients amb angina de pit és beneficiós, però s’ha de fer sota control mèdic. Els pacients amb hipertensió arterial poden aconseguir, a més, la reducció de la tensió arterial, ja que s’aconsegueix un efecte vasodilatador sobre les artèries de les cames.

Test: Sóc una persona activa

Cal aprendre a caminar si volem treure profit d’aquesta exercici natural.

Aquí oferim 10 consells sobre el que has de PROCURAR en començar a caminar correctament:

 1. Calçat adequat: És molt important portar unes sabatilles adequades per començar a caminar com a exercici. Les soles han de ser flexibles, han de ser la talla correcta i has de canviar de sabatilles un cop l’any. D’aquesta manera evitarà possibles lesions en els peus ia les cames.
 2. Caminar amb flexibilitat: Unes sabatilles flexibles t’ajudaran, però tot i així has d’intentar prendre passos de manera relaxada, un darrere l’altre, permetent un moviment natural i flexible dels peus.
 3. No prendre passos massa grans: Moltes persones quan comencen a caminar pretenen prendre grans passos i així arribar més lluny. És un error perquè castiga els peus i els bessons. És preferible prendre passos més petits, d’acord amb la mida de cada un, durant més temps.
 4. Caminar amb el cap alt: Una bona postura et permet respirar bé i mantenir la línia corporal. La barbeta amunt, en paral·lel a terra i els ulls mirant uns 3 metres davant.
 5. No mantenir els braços quiets: Si deixes que els braços es pengin corres el perill que les mans i els braços s’inflin i a més funcionen com un fre. Els braços han d’estar en moviment, constantment, com un pèndul davant i darrere.
 6. Moure els braços de forma correcta: Has de tenir els colzes a prop del cos i moure els braços cap endavant i cap enrere, però sense creuar la línia central del cos i sense pujar-los més amunt que el seu pit.
 7. Vestir de forma adequat: És interessant vestir en capes – una samarreta, un jersei, un impermeable …. peces que puguis treure i posar sense que resultin una molèstia. Si camines durant el dia és molt important portar una gorra per protegir-te del sol. I si ho fas al vespre nit és important portar roba vistosa (fluorescent tipus ciclista) i roba que et permeti suar, transpirable.
 8. Caminar recte: Si t’ajups cap endavant o enrere és possible que pateixis una lesió d’esquena o coll. Caminar recte. amb les espatlles relaxades, barbeta recta i paral·lela a terra. Imagina que ets més alt del que realment ets. Si et costa caminar recte, intenta fer uns exercicis abdominals per enfortir els músculs.
 9. Beure aigua: És importantíssim beure aigua abans, durant i després. Com a pauta, beu un got d’aigua 10 minuts abans de començar a caminar, un got cada 20 minuts i en acabar, un o dos gots més. Evita begudes amb cafeïna abans de caminar, perquè en causar una pèrdua de líquids, tindràs més set i hauràs de parar a orinar durant l’exercici. Si aconsegueixes caminar durant més de dues hores, pren begudes isotòniques per a esportistes.
 10. Descansar un dia a la setmana: És tan dolent no fer exercici, com fer-ho tant que aviat perdis l’entusiasme inicial. De tant en tant pren un dia de descans perquè el teu cos es pugui reparar i els músculs puguin reconstituir-se. Si no conceps perdre ni un dia d’exercici, prova un altre tipus una o dues vegades a la setmana.

L’activitat física moderada ajuda a prevenir diversos trastorns (com la malaltia cardiovascular, l’obesitat, la diabetis, el càncer de colon i les malalties osteomusculars), té beneficis sobre la salut mental, alenteix els canvis fisiològics associats a l’envelliment i incrementa l’esperança de vida en gairebé quatre anys. Nombrosos estudis científics han mostrat els principals beneficis de caminar sobre la salut:

 • Caminar més de quatre hores setmanals redueix l’hospitalització per malalties del cor.
 • La malaltia cardíaca es redueix a la meitat en els homes que caminen més de 2,4 km/dia.
 • Les dones que caminen quatre hores setmanals tenen un 35% de reducció del risc de patir una malaltia del cor.
 • La diabetis tipus 2 pot tractar-se eficaçment canviant l’alimentació i caminant diàriament.
 • Caminar pot millorar l’autoestima i reduir els símptomes de la depressió i l’ansietat.
 • Les dones grans que caminen entre 1 i 1,25 hores setmanals tenen un risc de càncer de mama un 18% menor.
 • Les persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica que caminen més redueixen a la meitat les visites als serveis d’urgències.

El Departament de Salut porta a terme diverses activitats orientades a la promoció de l’activitat física en el marc del Pla integral de promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS), i participa en diversos programes interdepartamentals per a la seguretat viària i la millora del medi ambient.

Més informació:
*Societats científiques i professionals adherides a la Setmana de la Mobilitat
 
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Dia mundial de l’activitat física

 1. Ramona ha dit:

  Esta mol be, per animar ala gent a fer exercici per prevenir moltes malalties, enhora-vona per la iniciativa

Els comentaris estan tancats.