Benvinguda primavera

Avui arriba la primavera i amb ella les al·lèrgies.

Font: Marc CulellDurant el període de pol·linització, una sola planta produeix milers de grans de pol·len, que no es veuen a simple vista i amb el vent aconsegueixen desplaçar-se a grans distàncies.

Quan el pol·len està present en l’aire en grans quantitats i és respirat per persones al·lèrgiques es produeixen símptomes:

 • Al nas ( rinitis) : esternuts, picor, mucositat líquida i obstrucció.
 • Als ulls (conjuntivitis) : picor, llagrimeig i envermelliment.
 • Als pulmons ( asma): ofec, tos, sibil.lants (“pitos”).
 • A la pell: picor i inflamació.

Els símptomes es produeixen en una determinada època de l’any, segons el tipus de pol·len, regió geogràfica i circumstàncies climàtiques.

Normes per protegir-se del pòl·lens

1.  Tot pacient al·lèrgic a pol·lens ha de conèixer a quins és al·lèrgic, així com les dates en les que la seva concentració atmosfèrica arriba a nivells significatius. És aconsellable seguir per Internet la informació pol·línica. Per conèixer l’estat de pol·linització a Catalunya podeu consultar PUNT D’INFORMACIÓ AEROBIOLÒGICA ( PIA ) : http://lap.uab.cat/aerobiologia

Nivells actuals dels principals pòl·lens i espores

Pol·linització

Plantes al·lergògenes

Graminia

2. Intentar evitar el contacte o la proximitat als arbres o plantes que tenen el pol·len que li provoca al·lèrgia: segones vivendes, jardins públics, zones de jocs de nens,muntanya…

3. Els dies de vent, secs i assolellats són els pitjors per la seva major concentració de pol·len.

4. La concentració de pol·len és menor a l’interior dels edificis i a prop del mar ( a la platja).

5. Mentre dura l’època de pol·linització:

 • Mantingui les finestres de la seva habitació tancades.
 • Viatgi amb les finestres del cotxe tancades.
 • Faci servir ulleres de sol per evitar el contacte dels grans de pol·len amb els seus ulls.
 • Renti les fruites i vegetals frescos abans de menjar-los per si tinguessin grans de pol·len impactats.
 • És possible que estigui més sensible a altres estímuls com: refredats, productes químics irritants (laques, insecticides, contaminació…) i exercici.
 • No heu de tallar la gespa, escombrar terrasses o passejar per parcs o jardins on hi hagi les plantes a les quals sou al·lèrgics.
 • No heu d’estendre roba a l’exterior, ja que s’hi pot acumular pol·len.

6. El tabac, en tots els casos, és desaconsellable.

Aquest any es preveu una primavera d’alt risc pels pacients al·lèrgics ja que el nombre de grans de pol·len per metre cúbic d’aire previstos és de 5.600, dada molt similar a l’obtinguda el 2013, en què es van comptabilitzar 5.400. Les previsions es fan en funció del pol·len de les gramínies, considerat com un dels més al·lergènics. Afecta gairebé totes les persones al·lèrgiques i es troba en totes les regions, de nord a sud. Segons els experts, a més de les gramínies, cal tenir en compte que altres pol·lens al·lergògens arriben notable rellevància al llarg de tot l’any en les diverses regions d’Espanya: les cupressàcies de gener a març, les gramínies i l’olivera de maig a juny. Els al·lergòlegs saben que, normalment, l’al·lèrgia primaveral s’associa de manera exclusiva als pol·lens, però, cada vegada té més importància la Alternària, un fong que també es troba en plantes, i que afecta el 15% dels pacients.

La contaminació empitjora un any agressiu per als al · lèrgics

 • Els fums del dièsel augmenten la virulència dels pòl · lens.
 • Els experts preveuen que aquesta primavera sigui una de les més complicades en l’última dècada.
Dues dones recullen tulipes a Alemanya /GETTY IMAGES

Dues dones recullen tulipes a Alemanya /GETTY IMAGES

L’any no ha començat bé per als al·lèrgics. El pol·len de cupressàcies-xiprers, arizòniques (tanques ornamentals), el que ataca entre gener i febrer, ha estat aquesta vegada especialment molest. A finals de gener es van arribar a registrar comptes de gairebé 2.000 grans per metre cúbic, quan amb 25 o 30 ja produeixen símptomes. La bona notícia és que el xiprer té períodes de pol·linització relativament curts. La dolenta, que ara arriben les gramínies (família molt extensa de cereals i herbes que creixen en descampats, vores de carreteres …), l’al·lergen més freqüent i que pol·linitza durant tota la primavera. És el que s’empra per mesurar la temperatura de l’any al·lèrgic. I les previsions indiquen que aquest serà un dels pitjors de l’última dècada.

Conèixer els nivells de pol·len abans de sortir de casa i actuar en conseqüència-evitant l’exposició a la mesura del possible-és una de les recomanacions bàsiques dels al·lergòlegs. En els últims anys, però, també se’ls aconsella consultar les dades de contaminació atmosfèrica. La pol·lució té un doble efecte: a més d’empitjorar els símptomes, diversos estudis han demostrat que tornen més agressius als pòl·lens.”L’ozó, per exemple, té la capacitat de lesionar directament les mucoses de l’aparell respiratori, de manera que les proteïnes del pol·len li fan més mal. També passa amb les partícules del dièsel, són contaminants que incrementen la inflamació que genera la pròpia malaltia “, explica José María Olaguibel, president de la Societat Espanyola d’Al · lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC) .

Un estudi francès assegura que s’han doblat en països industrialitzats.

La contaminació explica també per què hi ha més prevalença d’al·lèrgia a les zones urbanes, amb molts gasos tòxics procedents del trànsit. Els pòl·lens es tornen més agressius. “La contaminació modifica la forma en què s’expressen les proteïnes dels gens del pol·len, intensifica la seva acció, i això els fa més agressius. Hi ha diversos estudis que mostren com les regions més contaminades tenen pol·lens més agressius. I això també explica l’increment que hi ha hagut en els últims anys de l’asma i de les malalties al·lèrgiques “, afegeix Olaguibel.

Aquesta mateixa setmana la agència de seguretat alimentària i sanitària francesa, l’ANSES , ha publicat un informe segons el qual les al·lèrgies respiratòries s’han doblat en els últims 20 anys als països industrialitzats. Encara que reconeix la dificultat de saber quantes persones pateixen al·lèrgia al pol·len, afirma que les millors estimacions, procedents d’estudis epidemiològics francesos, parlen d’un 30% de prevalença entre els adults, i entre un 7% i un 20% en els nens. L’informe apunta també a un altre element en l’equació que explica l’augment de les al·lèrgies: el canvi climàtic. Al·ludeix a treballs que li atribueixen la major producció de pol·len, entre altres coses perquè la durada de la pol·linització s’allarga. “Estudis experimentals també mostren que la pujada de les temperatures i de la concentració de CO2 torna certs pol·lens més al·lergògens”, afegeix.

Tampoc a Espanya hi ha dades del tot fiables sobre quina proporció de la població és al·lèrgica al pol·len. Sí que se sap que el seu nombre és creixent. I també, com explica l’al·lergòleg Olaguibel, que “l’al·lèrgia al pol·len a Espanya és més agressiva que en altres zones d’Europa, perquè la pol·linització és més intensa i més prolongada”. L’expert parla de “primaveres que duren gairebé 10 mesos”, ja que els problemes per als al·lèrgics comencen al gener amb les cupressàcies, però després continuen amb les gramínies, la Salsola, el plàtan o la parietària, un tipus de mala herba present en el litoral Mediterrani “que és molt freqüent fins al setembre o octubre”, afegeix.

Hi ha molts pacients que tenen diverses sensibilitzacions, és a dir, que reaccionen a dos o tres pòl·lens, encara que un d’ells sigui el més problemàtic. Olaguibel calcula que més del 60% dels al· lèrgics ho són a més d’un pol·len. Com els afecten dependrà d’on visquin i de l’època de l’any. A la zona de l’altiplà predominen les gramínies. A la Mediterrània i la costa atlàntica, la parietària, un pol · len molt agressiu que provoca casos d’asma. Entre els pòl·lens dels arbres, el xiprer destaca a la zona centre. L’olivera a Andalusia, Extremadura i Castella-la Manxa. I cada un té el seu període de pol·linització.

Com més plujós sigui un hivern, més pol · len hi haurà en l’ambient durant la primavera. Per això la previsió de gramínies, la de referència, d’aquest any és de 5.600 grans per metre cúbic d’aire, la xifra més alta des de 2007. “El total de pol·len de gramínies recol·lectat en cada temporada mostra una estreta relació amb pluja, humitat i temperatures registrades durant els mesos d’octubre a març”, assenyala Francisco Lleig, president del Comitè d’Aerobiologia de la SEAIC. Aquesta societat manté una xarxa d’estacions col · lectores repartides per tot Espanya.De les 27 de 2011 han passat a 52 aquest any, que faciliten informació detallada de les zones on l’al · lèrgia a pol · len és rellevant.

Al mòbil

Els experts recomanen als al·lèrgics que estiguin pendents de la informació sobre les quantitats de pol·len en l’ambient (i del nivell de contaminació). Diverses aplicacions permeten consultar al mòbil:

Pol·len Control . Permet metges i pacients realitzar un seguiment dels símptomes i creuar-los amb els nivells pol·línics.

Lergo Alarm . Nivells de pòl·lens, predicció i alarmes.

Alerta Pol·len . Informació sobre pòl·lens i sobre malalties respiratòries.

Per més informació podeu accedir a les pàgines web:

Aquesta entrada s'ha publicat en Col·lectius, Consells de salut, Malalties, Salut, Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.