Dia internacional de les persones sordes

Sordesa

Aquest cap de setmana es va celebrar el dia internacional de les persones sordes, que tot i que és el dia 26 de setembre, sempre es trasllada a l’últim dissabte del mes de setembre.

La sordesa o hipoacúsia és la manca o afebliment de la capacitat auditiva. Hi  poden haver diferents graus de pèrdua d’audició, i al mateix temps pot ser total o parcial i/o transitòria o permanent. És important remarcar la diferència psíquica i social entre arribar a la sordesa abans de l’adquisició del llenguatge oral o amb posterioritat, ja que les conseqüències són molt diferents.

Les causes de les sordeses són molt variables; poden ser per causes genètiques, per diverses malalties (neurològiques, postinfeccioses), o bé per culpa d’alguns fàrmacs o traumatismes.

La prova mèdica més habitual per diagnosticar la sordesa és l’audiometria, que consisteix a mesurar els decibels que una persona pot sentir. I els tractaments més utilitzats són l’ús d’audiòfons externs en el cas de sordeses de tipus conductiu; o bé implants coclears amb resultats molts variables.

Cal tenir en compte que el mitjà de comunicació de les persones sordes és el canal visual, la vista, ja siguin persones que utilitzen la llengua de signes com a mitjà de comunicació, o la lectura labial o qualsevol altre sistema; per això és molt important, que quan parlem amb una persona sorda el mirem a la cara i, sobretot no cridar, ja que per molt que cridem la persona seguirà sense sentir-hi, però la nostra vocalització serà pitjor i tindrà més problemes de comprensió.

Hi ha diversos personatges històrics que patien sordesa com Beethoven (músic i compositor) o Goya (pintor espanyol).

MANIFEST DEL DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES SORDES (CAT/CAS)

Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Malalties, Salut Infantil i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.