El tractament prolongat amb antibiòtics pot provocar augment de pes

Un estudi liderat per investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) revela una correlació directa entre el tractament perllongat amb antibiòtics i l’augment de pes. El treball, publicat a la revista Gut Microbes, mostra també un vincle entre l’activitat metabòlica dels bacteris intestinals amb l’índex de massa corporal, la glucèmia en dejú i la resistència a la insulina. L’intestí està habitat per milers de milions de bacteris que interactuen entre elles, coneguts com microbiota o flora intestinal, que poden proporcionar activitats i molècules que no podríem adquirir per nosaltres mateixos i que són essencials per al correcte desenvolupament dels éssers humans.

Els investigadors han analitzat per primera vegada l’activitat metabòlica d’enzims de bacteris intestinals presents en mostres de femta de persones obeses, primes i tractades o no amb antibiòtics. Per Ester Hernández, coautora del treball demostra que les persones obeses o amb un índex de massa corporal alt i les tractades amb antibiòtics presenten un comportament metabòlic similar, el que tindria conseqüències en la capacitat de metabolitzar els sucres de la dieta. “L’estudi suggereix que el desenvolupament de l’obesitat i el tractament perllongat amb antibiòtics modifica la flora intestinal de tal manera que els seus enzims es fan més actives, el que afavoreix la ràpida i desequilibrada assimilació de carbohidrats i, al seu torn, el desenvolupament de l’obesitat, trastorns alimentaris i, en última instància, diabetis “, detalla Ferrer.

L’estudi posa les bases per a futures investigacions que, en última instància, puguin permetre el disseny de dietes personalitzades basades en la digestibilitat potencial de polisacàrids de la dieta en funció dels perfils d’activitat intestinal per regular l’augment de pes. Així, seria possible, en concret, definir els enzimotipos o el conjunt d’enzims intestinals de cada persona i dissenyar prebiòtics que garanteixin una la microbiota intestinal saludable. “A més, aquests còctels podrien passar a formar part de les guies terapèutiques habituals en tractaments amb antibiòtics per tal de minimitzar els seus efectes col · laterals. Només a través d’una anàlisi global i detallat de diferents antibiòtics i persones de diferent origen geogràfic, edat o estat de salut es poden desenvolupar teràpies i intervencions quirúrgiques personalitzades “, apunten els investigadors.

Font: Muy Interesante
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.