Embaràs i conducció

Imatge

L’embaràs no suposa, d’entrada, un inconvenient per als desplaçaments en cotxe. Les dones embarassades tenen el mateix risc de patir lesions per accident que qualsevol altra persona que vagi en un vehicle o que el condueixi; però, cal tenir en compte que les conseqüències d’un possible accident de trànsit afectarien al fetus igual que a la futura mare.

És molt important per reduir la gravetat de les lesions usar correctament el cinturó de seguretat:

La normativa de la Direcció General de Trànsit (DGT)  diu que les dones embarassades poden circular sense el cinturó si disposen d’un certificat mèdic, però, com a norma han de portar-lo, si el metge o metgessa o la llevadora no indiquen el contrari.

Hi ha el mite que l’ús del cinturó pot generar lesió fetal, però usat correctament redueix les lesions per accident de trànsit en les dones gestants i els seus fills. Dit d’una forma planera, és molt pitjor, pel que fa a la gravetat de les lesions, no portar el cinturó de seguretat que portar-lo.

Les recomanacions per a la protecció de les dones embarassades en els desplaçaments en vehicle són:

Posició SI

Imatge pertannyent a la campanya “Embaràs i conducció”

  • Utilitzar sempre el cinturó de seguretat, també quan es viatgi com a acompanyant o als seients posteriors. Si el professional de medicina o la llevadora desaconsellen els desplaçaments en cotxe, és millor evitar-los.
  • Ajustar correctament el cinturó de seguretat: la banda inferior pelviana (si el vehicle té sistema de retenció de tres punts) ha de passar per sota de l’abdomen, no per sobre, i la banda superior toràcica, pel mig dels pits. Si és un cinturó amb només una banda superior, també cal posar-se’l: és preferible usar aquest sistema que cap. També hi ha dispositius especials que trobareu en establiments comercials.
  • Evitar de posar coixins sobre el seient o a l’esquena.
  • Deixar activat el coixí de seguretat (airbag),  però assegurar-se que hi ha  una distància mínima de 20-25 cm entre el dispositiu i el cos. Per això, durant les últimes setmanes de l’embaràs és millor no conduir.

Si esteu embarassada o bé penseu que podeu estar-ho i, malgrat les precaucions, patiu un accident, visiteu el metge o metgessa  tan aviat com sigui possible per descartar qualsevol complicació, encara que res no indiqui que us hàgiu fet mal.

Enllaços: Col·lisions de trànsit (Canal Salut) – Revista Salud Vial (DGT) – Sistemes de retenció infantil (Gencat) – Sistemes de Retenció Infantil (DGT)

Font:  
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Embaràs, Llevador/a i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.