A l’estiu tota cuca viu: picades, mossegades i altres

És estiu,  la calor, les vacances, l’activitat a l’aire lliure ( platja, piscina, bosc…) propicien el contacte amb insectes i altres animalons que ens poden “atacar” en algun moment.  Us explicarem què cal fer si ens piquen els mosquits, les vespes o les abelles, les meduses i d’altres.

Picades de mosquit.  Fan picor. Hem d’evitar gratar-nos doncs les podem infectar. Va molt be posar-hi una mica de gel. També hi podem posar algun preparat de farmàcia que contingui amoníac o be alguna crema amb corticoides ( no amb antihistamínics tòpics). Si les lesions s’infecten cal que aneu a veure el vostre metge, potser cal posar-hi una mica de antibiòtic.

Picades de vespa o abella. Les abelles claven el seu fibló i després moren. Les vespes no moren, poden picar moltes vegades. Sabrem que ens ha picat una abella perquè ens hi haurà deixat el fibló. Amb molt de compte i sense prémer podem mirar de treure’l amb unes pinces. Si el premem podem fer que ens injecti encara més verí i per tant fer que la picada es faci més gran i ens molesti més. Per disminuir la inflamació cal posar-hi gel ( sempre embolicat amb un drap per evitar cremades per fred sobre la pell). Poden ser útils les cremes amb una mica de corticoide. Si s’inflen molt o fan mal aneu a veure el metge.

Aneu amb compte els al·lèrgics a les picades de vespa o abella. Si ho sou heu de tenir un auto-injector d’adrenalina a prop i cal administrar-lo immediatament. Sense  perdre temps aneu al CAP o truqueu al 112.

Picades de mosques, tàbacs, formigues: podem fer el mateix que en les de mosquit.

Paparres. Les seves picades no molesten massa. Fins i tot es possible que no ens adonem que en portem una d’enganxada. Es recomana extreure-les amb una mica d’èter o oli. No passa res si queda el cap sota la nostra pell. Caurà sol en uns dies.  El risc principal és que poden ser portadores de una malaltia          ( febre botonosa) que donarà símptomes en uns 8-10 dies en forma de febre i erupció cutània. Si és així consulteu al vostre metge. No totes les paparres transmeten la malaltia. No sol ser una malaltia greu.

Escorpí.  Només és tòxic l’escorpí groc ( el negre no tant). Les seves picades fan molt mal i son greus en nens molt petits. Cal posar-hi gel i prendre algun analgèsic. Consulteu al CAP. 

Escurçó. L’ única serp verinosa de Catalunya és l’escurçó. Els distingim de la resta de serps pel seu cap que és triangular, tenen un dibuix en zig-zag i no són massa grans. No són animals agressius però si s’espanten o es veuen amenaçats poden mossegar tot i que no sempre injecten verí. Solen ser molt doloroses. Cal deixar la zona en repòs, deixar el braç o la cama on hagi mossegat més baixa que la resta del cos, rentar amb aigua i sabó, aplicar gel embolicat amb un drap i  consultar al CAP o a l’hospital. Poden ser greus en nens menors de 5 anys o en cas de picades a la cara, el coll o el tronc.

Lesions per animals marins, meduses, eriçons i peixos. No totes les meduses “piquen” però si ens passa hem de netejar be la zona amb aigua salada ( no amb aigua dolça!) sense fregar gens. Alerta si queden restes de medusa sobre la ferida: les hem de retirar amb guants o amb pinces!. Una mica de vinagre sobre la lesió directament o amb una gaseta durant uns 30 minuts alleugerirà la cuïssor. Després podem posar-hi alguna crema amb corticoides. Si les lesions són molt extenses o s’ulceren cal consultar al metge. No cal tapar-les.

Els nostres eriçons de mar no tenen verí però el principal problema és que les  seves punxes són molt fràgils i es poden trencar, amb la qual cosa es fa molt difícil d’ extreure-les. Si malauradament ens les clavem hem de mirar de netejar be la ferida i intentar treure les pues amb unes pinces. Si no ens en sortim consultar al CAP

Hi ha alguns peixos verinosos ( peix aranya, escorpora) que s’amaguen entre les roques o a la sorra de les platges, no els veiem i els trepitgem de manera que els clavem les punxes que tenen a l’esquena o a les aletes. Porten toxina verinosa i fan mal. Caldria rentar la zona amb aigua del mar, mirar de treure les punxes i submergir el peu o la zona de la ferida en aigua calenta durant 30 minuts ( amb uns 45º n’hi ha prou. Alerta cremades!!) L’’escalfor inutilitza la toxina. Podem prendre algun analgèsic pel dolor.

En cas de dubte cal que consulteu al vostre CAP, al centre més proper d’on us trobeu o be truqueu a CatSalut Respon al 061.

Isabel Soler
Pediatra ABS Navàs- Balsareny
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut, Consells pediàtrics, Uncategorized, Urgències i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.