Nens al sol

Nens al sol

Hauríem de distingir entre una cremada de sol o un cop de calor. Els infants de menys de 6 mesos no s’han d’exposar directament al sol, s’haurien de posar a sota d’un para-sol o a  l’ombra. Hem de tenir en compte  que en els llocs amb superfícies que reflecteixen  la radiació ultraviolada (sorra, aigua o neu), els para-sols només redueixen la radiació en un 50%.

La pell del nen/a s’hauria de protegir amb roba i posar crema protectora en aquelles àrees no cobertes per la roba.

S’ha d’evitar que els nens/es s’esposin al sol en les hores en que la radiació UV és més intensa, entre les 12 i les 16 hores. Això és especialment important en la platja i/o la neu. I anar molt en compte quan els nens/es juguen a l’aigua, el risc de cremades es molt més elevat . I finalment, recordar que els núvols només redueixen la radiació UV entre un 20% i un 40%, i que per tant , no ens hem de descuidar la protecció solar també en els dies ennuvolats.

La roba, és la manera més fàcil i pràctica de protecció solar. I una bona gorra que cobreixi el cap i la cara també ajudarà a protegir els ulls  de la radiació en un 50%.

Les ulleres només es recomanen  si es que ha d’ estar molt temps al sol. Aquestes ulleres han de bloquejar al menys el 99% de tot el espectre de la radiació ultraviolada. Aquet tipus d’ulleres han de portar el símbol “CE” seguit del grau de protecció que va del 0, nul·la protecció, el 4, per a una intensa lluminositat solar.

Els fotoprotectors redueixen la intensitat de la radiació ultraviolada que afecta a la pell. Segons la seva composició trobem tres tipus:

  • Els físics o pantalles minerals(densos i opacs) que porten òxid de zinc i/o titani i que reflecteixen totes les radiacions (no les absorbeixen). Son excel·lents protectors i a més a més no s’absorbeixen  i per tant els fa especialment importants per nens petits. L’ inconvenient és que som molt poc cosmètics.
  • Els químics, son agents que absorbeixen les radiacions, no les reflecteixen, són transparents i cosmeticament més acceptats.
  • Els antioxidants contraresten les lesions oxidatives que es produeixen en la nostra pell en la vida diària. La seva incorporació als protectors augmenta la eficàcia i la seguretat dels mateixos. Poden ser tòpics (per aplicar directament a la pell) o orals. Les substancies que fins ara han estat investigades son les vitamines C y E, les carotenoides, l’astaxantina, els polifenoles del tè verd, alguns flavonoides, el polypodium leucotomos o els àcids grassos poliinsaturats.

El factor de protecció solar(FPS) és un sistema de graduació per quantificar de reducció de l’eritema o envermelliment que tenim al fer servir un protector solar. Es recomana utilitzar un protector 15 a la població en general i per les pells més clares i/o exposicions més prolongades aplicar un protector solar 30. Es important ser generós en l’aplicació i sobre tot repetir-la cada 2 o 3 hores.

És important recordar que les cremes protectores són complementaries, però mai substitutes de l’ús de gorres i roba o evitar el sol el les hores del migdia.

Célia López López
Infermera
 
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Adolescent, Consells pediàtrics, Infermeria pediàtrica, Salut Infantil, Uncategorized i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Nens al sol

  1. Retroenllaç: Protegiu-vos del sol | caprosesics

Els comentaris estan tancats.