És temps de varicel·la

És temps de varicel·la. …

És una infecció vírica causada pel virus varicel·la- zòster. És molt contagiosa. Té un període de incubació de 15 dies i fins i tot de 3 setmanes. Per sort només es pot passar un cop a la vida.

Varicel·la

La coneixerem perquè apareixen granets rosats per qualsevol lloc del cos. A sobre d’aquests granets hi apareix una butllofa amb contingut líquid i transparent. Al cap de uns dies aquesta butllofa es trenca i deixa una crosta que cau sola poc temps després.

Diem que la varicel·la és contagiosa mentre hi ha butllofes. Quan totes les lesions tenen crosta ja deixa de ser contagiosa i el nen/a pot tornar a l’escola. Tot això dura entre 5 i 10 dies.

Hem de tenir present  que poden anar apareixent granets durant els primers 3-4 dies i que aquests s’han d’anar assecant. No tots van al mateix ritme.

Pot donar febre durant les primeres 24-48h però no sol allargar-se més. Si la febre es manté passats 3-4 dies o apareix al final de la malaltia pot ser un signe de complicació i cal que consulteu al pediatra o al metge de capçalera

No sol ser una malaltia greu però es pot complicar. La varicel·la deixa cert grau de immunodepressió que fa que sigui més fàcil infectar-se per altres microbis. Sobretot veiem més complicacions com més gran és el malalt ( gran d’edat, no de mida…), en forma de infeccions de la pell, otitis, i d’altres de més greus com ara pneumònies, encefalitis, etc.

El tractament de la varicel·la és purament simptomàtic a base de tractaments contra la febre i la picor. Hi ha un tractament específic amb un medicament que es diu Aciclovir però que només s’utilitza en casos molt comptats.

Cal evitar rascar les lesions perquè hi ha molt més risc de infecció.

És bo saber que poden aparèixer lesions en qualsevol part del cos ( ulls, boca, genitals, entremig dels dits, etc) però és molt típic que apareguin al cap, entremig dels cabells.

S’aconsella evitar els banys llargs amb aigua molt calenta ja que estoven la pell i les lesions i costa més d’assecar-les. Es pot fer una dutxa ràpida evitant fregar les butllofes, intentant eixugar amb una tovallola suau tot fent tocs a la pell.

S’ha d’evitar anar a l’escola i estar en contacte amb altre gent que no hagi passat la malaltia fins que aquesta hagi passat, sobretot amb dones embarassades i amb malalts immunodeprimits.

Tret d’aquestes mesures no cal fer cap altre mena de tractament: no cal fer cap dieta especial i tampoc cal que s’estigui tancat a casa però heu de saber que s’ha d’evitar contagiar a d’altres persones i sobretot evitar l’exposició directe al sol ja que es tracta d’un virus que s’estimula amb la radiació solar.

Aquesta malaltia es pot evitar amb una vacuna específica. Actualment es vacunen gratuïtament tots aquells nens/nenes de 12 anys que no hagin passat prèviament la varicel·la. Però heu de saber que es pot vacunar tothom que ho vulgui a partir dels 12 mesos de edat ( això si, si aneu a comprar la vacuna a la farmàcia), en dues dosis.

L’Asociación Española de Pediatria recomana administrar la primera dosi als 12 mesos i una segona als 4 anys o en qualsevol cas a partir de l’any de vida i dues dosis separades un mínim de 1 mes. També es poden vacunar els adults que no hagin passat la malaltia.

Si teniu dubtes o ens voleu fer alguna consulta ho podeu fer personalment al CAP o be a través del nostre mail ( pediatrianavas@gmail.com) o també a través del blog. Recordeu que cal identificar-vos i deixar el vostre correu email perquè us puguem contestar.

Isabel Soler
Pediatra EAP Navàs-Balsareny
Anuncis
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Consells pediàtrics, Nen malalt i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s