15 de maig, dia internacional de la família

Família. Com la podem definir? La família, la seva estructura i la seva organització han canviat en els últims anys.

Però comencem per definir la paraula família. Aquesta paraula prové del famulus amb l’arrel de fam referint-se al conjunt de persones que mengen juntes a la mateixa casa i amb un  pater familias que és qui els ha d’alimentar .

La família

Nomes mirant aquesta procedència ja podem veure que les coses ja no són igual. Poques són les família avui dia que fan tots els àpats junts a taula.

Si parlem de l’organització familiar, no cal que anem gaire lluny per veure com han canviat les coses. En el temps dels nostres avis i àvies, generalment, les dones eren les encarregades de cuidar als avis que vivien a casa, tenir cura dels petits, i fer les tasques de la llar; per norma general no treballaven fora de casa i no tenien independència econòmica. Avui dia,  aquesta estructura no és manté al cent per cent, la gran part de les dones treballen i tenen certa independència econòmica, tot i que continuen sent les responsables de les tasques de la llar, i de la cura dels grans i dels petits de la casa. Si bé es veritat que avui dia no ens estranyem tant quan un home ens diu que planxa o va a comprar o s’encarrega dels fills des de les 5 fins l’hora d’anar a dormir ja que la dona treballa.

Si parlem d’estructura els canvis són molt més visibles.  Abans la família estava composada per una home, una dona, i fills; en alguna ocasió apareixien els avis a la fotografia familiar ja que la dona quan es casava se’n anava a viure a casa del home i ajuda a casa i tenia cura dels sogres quan aquets es posaven malalts o eren massa grans per fer-se càrrec d’algunes tasques de la llar. Aquesta estructura era, especialment característica a les cases de pagès.  Però si mirem al nostre voltant aquesta estructura familiar és molt diferent de la que tenim avui dia. Poques són les parelles que quan es casen (les que ho fan) se’n van a viure a casa d’alguns dels pares, cada cop més son les parelles que decideixen anar a viure juntes sense firmar cap paper (més enllà , en moltes ocasions, de la hipoteca). Per altra banda no totes les famílies tenen el mateix “tipus” de membres. És habitual trobar persones que decideixen tenir fills en solitari;  parelles del mateix sexe que decideixen crear i gaudir de la seva pròpia família; parelles que es separen, amb o sense fills,  i que creen noves estructures familiars amb altres parelles que potser tenen fills…. i moltes altres estructures familiars diferents a les típiques de temps enrere.

El tipus de família no altera el producte

Es té la creença que dins una família la gent ha d’estar unida, s’ha d’estimar i respectar, i que els membres que la composen han de cuidar-se i respectar-se. Per desgràcia això no ha estat ni és actualment així al cent per cent. Malauradament els mals tractes entre membres de  la mateixa família són presents en la història des de temps immemorables, ja siguin de forma física, psicològica, econòmica… i les males relacions poden ser entre els membres de la mateixa parella, com entre germans, entre avis i néts, entre pares i fills, etc.  La convivència en moltes ocasions és difícil i complicada i cal un esforç per part de tothom per poder fer que la família sigui un niu d’amor, comprensió i recolzament, així doncs potser no cal mirar tant l’estructura de la família ni la seva organització i gastar més els esforços per aconseguir que la família sigui el puntal de les persones en quan a recolzament i escalfor.

La unió d’una família no és mesura pel nombre de membres de la família sinó per la unió que hi ha entre ells (San Agustí).

Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Informació a la Ciutadania i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.