Dia mundial de la hipertensió arterial

Es té hipertensió arterial quan la pressió de la sang que circula per les artèries és massa elevada d’una manera continuada, i augmenta la pressió contra les parets. És per això que la hipertensió pot arribar a causar diferents tipus de lesions a les artèries.

La hipertensió arterial incrementa el risc de patir malalties cardiovasculars, principalment l’ictus i l’infart agut de miocardi. És el factor de risc cardiovascular més important, però també el més fàcil de detectar i el de tractament més eficaç i senzill.

A Catalunya, almenys una de cada cinc persones adultes és hipertensa. El fet que moltes persones tinguin hipertensió i, per tant, un excés de risc de patir malalties cardiovasculars, fa que aquesta malaltia tingui un impacte molt gran en la salut cardiovascular de la població. Aquest fet és comú a tots els països occidentals. El Dia Mundial de la Hipertensió Arterial és el 17 de maig.

És una de les malalties més abundants en les societats industrialitzades i una de les primeres causes de morbimortalitat. Afecta al voltant del 20% de la població adulta, un percentatge que augmenta amb l’edat. Els homes solen tenir la pressió arterial més alta que les dones fins als 50 anys. A partir d’aquesta edat, coincidint amb l’edat de la menopausa, passa el contrari.

Causes

No es coneixen les causes de la hipertensió, però hi ha alguns factors que s’hi relacionen. Les persones que fumen, amb sobrepès, que mengen amb molta sal i greix, que consumeixen molt d’alcohol, que pateixen estrès o que no fan exercici tenen més probabilitats de desenvolupar hipertensió. També tenen més risc de patir-ne les persones amb el colesterol alt, amb malalties del cor o dels ronyons, i les que tenen antecedents d’hipertensió a la família.

De tota manera, qualsevol persona de qualsevol edat pot desenvolupar hipertensió.

Símptomes

Les persones amb una hipertensió moderada es troben bé i no tenen símptomes. Tot i això, en alguns casos els símptomes següents poden ser indicatius de tensió alta:

 • mal de cap fort
 • brunzit o sorolls a les orelles
 • hemorràgia nasal
 • fatiga
 • confusió
 • dolor al tòrax
 • canvis en la visió

Diagnòstic

Una persona és hipertensa quan té repetidament la pressió arterial sistòlica (la màxima) igual o superior a 140 mm Hg, o bé la pressió arterial diastòlica (la mínima) igual o superior a 90 mm Hg. Els criteris poden variar en cada persona, sobretot si es pateix alguna malaltia. En cas de tenir diabetis, les xifres de control han de ser més baixes (per sota de 130/85 mm Hg).

Per ser diagnosticat d’hipertensió arterial no n’hi ha prou amb una única mesura de la pressió arterial. La tensió varia segons les circumstàncies (esforços, postures, estrès…) i per això cal mesurar-la en diverses visites. Per al diagnòstic d’hipertensió arterial tots els valors de pressió arterial han de ser elevats.

Les persones hipertenses s’han de mesurar la pressió arterial cada tres o sis mesos i fer-se una avaluació mèdica anualment per seguir un bon control. Els professionals de la salut poden ajudar molt en la detecció i el control de la hipertensió i, en l’àmbit de l’atenció primària, es pot assolir el control d’aquest factor de risc.

Tractament

La hipertensió és una malaltia crònica que no es pot guarir, però que es pot controlar mitjançant un tractament higienicodietètic i, quan convé, amb fàrmacs. L’objectiu del tractament és reduir la pressió arterial per evitar el risc de possibles complicacions.

Només un mateix pot controlar la seva tensió arterial. Fer-ho és fàcil i important. Si es fa una vida saludable i es pren la medicació, el benestar augmenta i la qualitat de vida millora.

Set recomanacions senzilles per controlar la pressió i augmentar la qualitat de vida:

 • Els metges, els millors consellers

Saben perfectament què cal fer. Seguiu estrictament les seves indicacions. No us quedeu amb dubtes. Feu-los tantes preguntes com vulgueu. Us diran què heu de fer i com es pot tenir la pressió a ratlla.

 • Com menys sal, més salut

Els aliments ja contenen totes les sals necessàries per a la salut. Per tant, cal que no n’afegiu en cuinar i que no poseu el saler a taula. També cal evitar els menjars preparats que en tinguin molta, com per exemple els embotits, les conserves o els aliments precuinats. Acostumar-s’hi és fàcil i els avantatges són molt grans.

 • Traieu-vos un bon pes de sobre

A cada edat i alçada li correspon un pes adequat. Si teniu excés de pes, feu una dieta amb poques calories. Aprimeu-vos de mica en mica, i fugiu de règims miraculosos. Us trobareu millor i la pressió també millorarà.

 • Guanyeu el vostre campionat particular

Passejar una estona cada dia i, fins i tot, practicar algun tipus d’exercici físic adequat a la vostra edat us farà estar més àgils i sentir-vos millor. Millorareu en vitalitat i guanyareu el campionat de la vostra salut.

 • Brindeu a la vostra salut de debò

Una mica de vi o de cervesa en els àpats no us perjudicarà, però intenteu reduir al màxim el consum d’alcohol. A partir d’avui, procureu beure begudes no alcohòliques. Aquest sí que serà un brindis a la vostra salut.

 • Aire pur a qualsevol hora

F eu que, a partir d’ara, els pulmons tinguin sempre aire pur. Molta gent ha aconseguit deixar de fumar. Segur que també podeu fer-ho. És qüestió de proposar-s’ho i –si ho creieu convenient– de comptar amb l’ajuda d’algun programa de deshabituació.

 • Medicació al peu de la lletra

El fet que us trobeu bé no vol dir que pugueu deixar, reduir o modificar la medicació. Cal recordar-se’n cada dia. Prendre-la exactament, com ha dit el metge o la metgessa, és la millor manera de tenir la pressió a ratlla.

Prevenció

Si es té en compte que la pressió arterial tendeix a augmentar amb l’edat, és molt important controlar la hipertensió per evitar les malalties cardiovasculars. Retardar o prevenir la hipertensió és possible amb un estil de vida saludable. Així, seguir una dieta equilibrada i baixa en sal, fer esport regularment, no fumar i moderar el consum d’alcohol són recomanacions bàsiques que serveixen com a prevenció de la hipertensió.

Amb quina periodicitat cal prendre’s la pressió arterial?

És molt variable i està en funció de les xifres de pressió arterial, la presència d’altres malalties, etc. En cas d’un bon control, una visita cada 3-6 mesos pot ser suficient. Cal fer una avaluació mèdica a l’any perquè acudir regularment a mesurar-se la pressió és la millor manera de controlar-se-la i d’evitar complicacions.

Font: Institut Català de la Salut. Departament de Salut
 

Club de l’hipertens

 
 
 
 
  
 
 
Club de l’hipertens
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut, Infermeria, Salut, Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Dia mundial de la hipertensió arterial

 1. jmf ha dit:

  Molt maco el blog, l’infermera que millor pren la pressió és la Srta Encarna.
  Els teus colegues de manresa 4

Els comentaris estan tancats.