Importància de l’alimentació en malalts de fibromiàlgia

12 de maig, Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica

Test sobre fibromiàlgia del Centre d’informació de la andulación

Una alimentació equilibrada fa possible que la persona mantingui un òptim estat de salut a qualsevol edat, alhora que li permet realitzar moltes de les activitats de la seva vida diària: fer les tasques de la casa, anar de compres, realitzar esport, treballar, estudiar, etc.

Perquè sigui saludable, s’ha d’adaptar a l’edat, constitució, sexe, activitat física i situació fisiològica (adolescència, menopausa, embaràs, lactància…), ser suficient en energia i nutrients (proteïnes, greixos, sucres) i variada en tots els grups d’aliments per assegurar un aportament adequat de vitamines i minerals.

És un fet demostrat que els hàbits alimentaris poden estar implicats en l’origen d’algunes malalties com les cardiovasculars, l’obesitat, la diabetis i, fins i tot determinats tipus de càncer.

En cas de patir alguna malaltia, com és el cas de la fibromiàlgia, una dieta balancejada evitarà complicacions i fins i tot podrà millorar algun dels seus símptomes, i també la qualitat de vida del malalt.

No va ser fins fa poc, l’any 1992, que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la va reconèixer com a patologia. És per això que hi ha pocs estudis científics que revelin per complet les seves causes i tractament i per tant, elaborar una guia dietètica és veritablement difícil.

El cansament i el malestar general, el dolor i l’ansietat, que pateix de forma crònica el malalt de fibromiàlgia, afecta en la seva totalitat a la seva vida quotidiana i per tant, afecta també els seus hàbits alimentaris que se solen veure alterats (poden aparèixer greus desequilibris nutricionals i l’aparició d’obesitat per la falta d’exercici físic i mal repartiment de les calories).

Per tant, una alimentació equilibrada aportarà els nutrients imprescindibles per tenir l’energia necessària per afrontar el dia a dia i evitar l’aparició de complicacions per manques (anèmies, osteoporosi, restrenyiment) o per excessos (colesterol o glucosa elevats en sang, etc.) que agreujaran els símptomes propis de la malaltia.

Una dieta rica en vegetals, i per tant, rica en potassi, zinc, silici i seleni i pobre en greixos i proteïnes d’origen animal ajuda a mantenir els músculs i els tendons en bon estat i poden ajudar a disminuir la sensació de dolor.

Els malalts de fibromiàlgia han d’aportar una ingesta suficient de calci a través de l’alimentació i fins i tot a través de suplements ja que una baixa concentració d’aquest en sang és responsable de l’aparició d’espasmes musculars.[…]

És freqüent incloure en el tractament del malalt l’ús de suplements de vitamines antioxidants com la vitamina A, C i E per combatre l’estrès i reforçar el sistema immunològic.

Aliments recomanats:

· Alcalinitzants (rics en potassi, calci, magnesi i sodi). Entre els quals destaquen l’enciam, les endívies, l’escarola, el julivert, el plàtan, el mill, les ametlles, el blat de moro, les castanyes, etc.

· Rics en àcids grassos omega 3: peixos blaus, oli de llinosa, de nou, de soja, de germen de blat i d’avellana.

· Fruites fresques, fruits secs i llavors (rics en antioxidants, calci i àcids grassos omega 3): poma, pera, ametlles, avellanes, sèsam, etc.

Contràriament al que es pensa, les fruites àcides –la llimona, per exemple- no solen ser acidificants, ja que la seva digestió deixa com a residus minerals alcalins.

· Verdures i hortalisses (riques en calci, potassi, vitamina C, àcid fòlic i betacarotens): pastanaga, ceba, api, col, enciam, cogombre, etc.

· Cereals integrals (rics en seleni, vitamines del grup B i fibra): blat, civada, sègol, etc.

· La soja i els seus derivats (aporten proteïnes, calci, ferro, iode, magnesi, potassi, fòsfor, àcid fòlic i vitamines del grup B).

· Algues (riques en calci, magnesi i altres oligoelements que faciliten la seva absorció): hijiki, wakame, nori, agar-agar, kombu, arame, etc.

Aliments desaconsellats:

· Acidificants (rics en fòsfor, sofre i clor). Aquells que contenen additius i edulcorants, les farines refinades, les conserves, etc.

· Rics en oxalats: espinacs, bledes, remolatxes, etc.

· Rics en greixos saturats: carns grasses, embotits, mantega, lactis enters, gelats, menjar ràpid, etc.

· Rics en purina: vísceres, carns vermelles i mariscs. Alguns vegetals tenen també un contingut en purines moderat (espàrrecs, xampinyons, coliflor i llegums).

· Vegetals solanacis (contenen solanina, una toxina que actua sobre els enzims formadors dels músculs augmentant la inflamació i causant dolor): tomàquet, patata, pebrot, albergínia, etc.

· L’alcohol, la cafeïna, la sal i els sucres refinats (irriten els músculs i són estressants per al sistema immunològic).

Quan hi ha acidosi per l’abús d’aquests aliments apareixen símptomes com la falta crònica d’energia, sabor agre i viscós en despertar, propensió a la fatiga i el fred, tendència a la depressió, genives inflamades i sensibles, càries, cabell sense brillantor i la seva caiguda, pell seca i clivellada, ungles fràgils i trencadisses, rampes i espasmes musculars, problemes osteoarticulars, augment en el dipòsit de cristalls a les articulacions i la seva inflamació, propensió a sofrir infeccions i músculs adolorits.

Consells dietètics:

· Fraccionar la ingesta diària a 4 àpats per un bon repartiment de les calories. No saltar-se’n cap ni “picar” entre hores.

· Menjar en un ambient relaxat i sense presses. […]

Marta González Caballero
Diplomada en Dietètica i Nutrició humana
 http://www.biorritmes.com

On adreçar-vos

Unitats hospitalàries especialitzades en fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica

Actualment, Catalunya disposa de setze unitats hospitalàries especialitzades en fibromiàlgia i síndrome de la fatiga crònica, que donen suport als professionals de l’atenció primària en el procés diagnòstic i terapèutic de les persones afectades, amb la finalitat de millorar la seva qualitat de vida.

Cal anar al metge o la metgessa d’atenció primària, perquè derivi la persona afectada a aquestes unitats hospitalàries.

– Més informació sobre la fibromiàlgia i a la síndrome de la fatiga crònica

– Unitats hospitalàries especialitzades per regions sanitàries


Associacions de suport i afectats

 

Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació, Consells de salut, Malalties, Salut, Uncategorized i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.