Essencial: afegint valor a la pràctica clínica

Què és

El projecte Essencial. Afegint valor a la pràctica clínica és una iniciativa que identifica pràctiques clíniques de poc valor i promou recomanacions per tal d’evitar-ne la realització.

http://www14.gencat.cat/gencat_video/AppJava/detall.do?id=0738181808030613

Més qualitat, millor atenció sanitària

El sistema sanitari català presenta uns resultats que el situen al capdavant d’Europa com un dels sistemes de referència, està ben valorat pels usuaris i és un motor important per a l’economia del nostre país. Per tal de mantenir i millorar la qualitat amb la que es presta l’atenció sanitària, el nostre sistema sanitari requereix d’actuacions coordinades.

La qualitat de l’atenció sanitària està directament relacionada amb l’efectivitat i l’eficiència dels serveis sanitaris prestats per aconseguir el màxim valor possible pels recursos esmerçats.

Està demostrat que al costat de pràctiques d’efectivitat contrastada, n’hi ha d’altres d’un valor escàs i algunes en què l’evidència constata que no aporten valor.

Evitar les pràctiques clíniques que no aporten valor pot contribuir a millorar la qualitat assistencial, la innovació i la sostenibilitat del sistema sanitari, en la mesura que permet alliberar recursos que puguin ser destinats a procediments que sí que afegeixen valor a la pràctica clínica. És per això que el mètode per al desenvolupament d’aquest projecte és explícit i transparent, amb la participació dels professionals sanitaris en totes les seves etapes.

El projecte es basa en la col·laboració estreta i continuada entre les societats científiques, els professionals sanitaris, els pacients i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).

Objectius

General

  • Promoure una pràctica clínica que eviti la realització de pràctiques que no aporten valor a la ciutadania i que, en conseqüència, millori la qualitat de l’atenció sanitària.

Específics

  • Informar la comunitat professional i la ciutadania sobre procediments que, segons l’evidència científica i el consens d’experts, no aporten beneficis per a la salut.
  • Fomentar la participació dels professionals sanitaris en la identificació de pràctiques de poc valor.
  • Avaluar l’impacte de les recomanacions en el sistema sanitari, tant des del punt de vista de procés com de resultats finals.

Etapes del projecte

Etapes del projecte Essencial
Etapes del projecte Essencial

Identificació de pràctiques de poc valor

En la fase inicial, s’identifiquen pràctiques clíniques que aporten poc valor a partir de múltiples fonts d’informació. L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya coordina aquest procés en col·laboració amb les societats científiques, els plans directors del Departament de Salut i la comunitat professional.

Priorització de recomanacions

Les recomanacions són introduïdes a la base de dades disponible en aquest web, com a continuació d’un procés de priorització segons criteris de prevalença i càrrega de la malaltia; freqüència d’utilització; risc/benefici desfavorable; impacte en l’organització i preferències dels pacients, sempre tenint en compte que estiguin alineades amb el Pla de salut, els plans directors i les societats científiques.

Comunicació activa

Per a cadascuna de les recomanacions prioritzades es dissenyarà una estratègia de comunicació específica i adaptada als actors clau a través dels canals de difusió més adients en cada cas (eines de comunicació social, notes de premsa, comunicacions científiques, etc).

Avaluació de l’impacte

En aquesta última fase, i sempre que sigui factible, es durà a terme un estudi d’avaluació d’impacte mitjançant la mesura del grau de coneixement de les recomanacions prioritàries i la seva adopció per part dels professionals, així com el canvi en l’assistència sanitària atribuïble a la implementació de la recomanació.

Contacte

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) disposa d’un pla de treball coordinat amb professionals i societats científiques però tothom pot fer-nos arribar comentaris o suggeriments.

Podeu contactar amb nosaltres a través de l’adreça de correu electrònic:  essencial.salut@gencat.cat

Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Informació a la Ciutadania, Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.