Mes europeu del cervell

LA UE LLANÇA LA INICIATIVA ‘MES EUROPEU DEL CERVELL’ I DESTINA 150 MILIONS D’EUROS A NOUS PROJECTES DE RECERCA SOBRE EL CERVELL HUMÀ

L’Institut Oncològic de la Vall d’Hebron ja compta amb 1,56 milions de fons europeus per investigar un tipus de tumor cerebral

Mes europeu del cervellLa Comissió Europea ha donat el tret de sortida a la iniciativa “Mes europeu del cervell” i ha anunciat subvencions per prop de 150 milions d’euros que es destinaran a 20 nous projectes internacionals de recerca sobre el cervell. La inversió total destinada per la UE a aquest sector des de l’any 2007 puja a més de 1.900 milions d’euros. Entre els projectes que ja han obtingut ajuts de la UE hi ha, per exemple, una recerca de l’Institut d’Investigació Oncològica de la Vall d’Hebron.

El “Mes europeu del cervell” (#brainmonth) posarà l’accent en la recerca i la innovació europea en els àmbits de la neurociència, la cognició i els sectors afins a través de més de 50 actes organitzats durant aquest mes de maig arreu d’Europa. L’objectiu de la iniciativa és mostrar els avenços més recents en aquest àmbit, però també promoure una intervenció més  decidida per tal de combatre les malalties del cervell i els trastorns mentals. Així mateix, es vol posar de relleu el fet que l’estudi del cervell pot revolucionar la informàtica.  La iniciativa coincideix amb el recent impuls a la recerca sobre el cervell a través de projectes nous i ambiciosos promoguts a la UE (el projecte emblemàtic FET “Cervell humà” IP/13/54 i MEMO/13/36) i als Estats Units (projecte BRAIN).

La comissària europea de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, ha declarat que “les patologies i les malalties del cervell afectaran molts europeus al llarg de la seva vida. El tractament dels afectats costa actualment 1,5 milions d’euros per minut al nostre sistema sanitari, un cost que previsiblement augmentarà amb l’envelliment de la població. La recerca sobre el cervell pot contribuir a alleujar el sofriment de milions de pacients i dels seus cuidadors. Els nous descobriments sobre el funcionament del cervell també es podran traduir en nombrosos serveis i productes innovadors per a les nostres economies”.

Es calcula que prop de 165 milions d’europeus pateixen alguna mena de patologia relacionada amb el cervell al llarg de la seva vida. A mesura que la població envelleix creix el nombre de persones afectades per la malaltia d’Alzheimer i d’altres malalties neurodegeneratives o trastorns mentals lligats a l’edat, amb el consegüent augment de la despesa sanitària. Així doncs,  és urgent trobar maneres més eficaces per prevenir i tractar les malalties cerebrals. La comprensió del funcionament del cervell humà també és important per mantenir les nostres economies a l’avantguarda de les noves tecnologies de la informació i els serveis.

El “Mes europeu del cervell” destacarà la importància fonamental de la recerca sobre el cervell i de l’assistència sanitària per a les nostres societats i economies.També serà l’ocasió de mostrar èxits de la UE en aquest sector, analitzar la futura orientació de la recerca i de la política, examinar la manera de millorar l’assignació dels recursos als països i entre aquests i superar els tabús que encara pesen sobre la salut mental. Vegeu també  MEMO/13/390 Choose translations of the previous link.

Context

Els 20 projectes seleccionats per rebre finançament de la UE hauran de portar a nous descobriments i innovacions en qüestions importants, com ara el traumatisme cerebral, els trastorns mentals, el dolor, l’epilèpsia i els trastorns infantils de la conducta. Els projectes no es poden donar a conèixer abans de la finalització dels acords de subvenció, però és previst que tots comencin a desenvolupar-se a partir d’aquest estiu. La indústria i les petites empreses tindran una presència especialment important en els tres sectors (trastorns mentals, epilèpsia i trastorns infantils), per tal de promoure la innovació i trobar solucions a problemes concrets.

La UE ha destinat més de 1.900 milions d’euros a la recerca sobre el cervell des de l’inici de l’actual Programa Marc de Recerca de la UE (VII Programa Marco 2007-2013). El programa ha finançat 1.268  projectes amb 1515 participants de la UE i de fora. Entre els projectes destacats n’hi ha de participació catalana, com ara un projecte de recerca sobre el Glioma, el tumor més agressiu i comú dels que afecten el cervell, que desenvolupa l’Institut Oncològic de la Vall d’Hebron i que ha rebut 1,56 milions d’euros de la UE. En el futur, hi seguirà havent oportunitats per la recerca sobre el cervell, que continuarà rebent suport en base als tres pilars (excel·lència científica, lideratge industrial i reptes socials) del futur programa de recerca, el programa Horitzó 2020. En aquest sentit, serà especialment important el tema “Salut, canvi demogràfic i benestar”, que ajudarà a millorar la comprensió, el diagnòstic i el tractament de les malalties.

El programa “Mes europeu del cervell” té previstos més d’una cinquantena d’actes dedicats al cervell humà, entre els quals hi ha conferències, seminaris, cursos d’estiu i cursos de formació. Sis dels actes estan essent organitzats per la presidència Irlandesa del Consell de la UE. La Comissió Europea organitza dues conferències destacades, el 14 de maig a Brussel·les i, juntament amb la presidència Irlandesa, el 27 i 28 de maig de Dublín.

Llista completa d’actes i països participants

Comissió Europea
Representació a Barcelona
Tel. de premsa: 93 467 78 12
Passeig de Gràcia, 90

Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Informació a la Ciutadania, Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.