Convulsions febrils

Què és una convulsió febril?

La forma més freqüent és l’aparició de moviments musculars anormals i repetits, acompanyats habitualment de pèrdua de consciència (el nen no respon a la crida ni a estímuls), que es produeixen acompanyant a la presència de febre. Són relativament freqüents, ocorren aproximadament en 4 de cada 100 nens sans, i apareixen en nens entre els 6 mesos i els 6 anys de vida, la majoria entre els 12 i 18 mesos.

Per què es produeixen?

No ho sabem. La convulsió és una resposta del cervell, que produceix una activitat elèctrica anormal. El mecanisme pel qual això es produeix no es coneix amb exactitud; hi ha nombroses teories, però cap està provada.

Les causes són les mateixes que poden produir febre en el nen, com ja es va dir en el post sobre la febre, la més freqüent són les infeccions, i dins d’aquestes les infeccions per virus.

¿Quins són els símptomes?

De manera brusca, el nen es posa rígid, perd la consciència i inicia moviments repetits de tot el cos, amb la mirada perduda i els ulls en blanc. En altres ocasions es queda completament sense força i flàccid. De forma habitual són de curta durada, habitualment menys de 5 minuts, i és excepcional que durin més de 15 minuts. Pot vomitar, orinar o fer una deposició. Després de la crisi, es quedarà adormit o confús.


La major part de les convulsions apareixen en el primer dia de la malaltia, és freqüent que siguin el primer símptoma de la infecció. El més freqüent és que apareguin amb temperatures entre 38 i 39ºC, però a vegades es desencadenen en començar a pujar la febre o quan aquesta comença a baixar.

Que he de fer?

Mantenir la calma, col·locr el nen a terra, estirat de costat i evitar quepugui colpejar. No s’ha de posar res dins la boca, ni mocadors, ni culleres, ni molt menys els dits, no heu de preocupar-vos, no s’empassarà la llengua. Tampoc s’ha d’intentar aturar els moviments. Mai sacsejar ni agitar, podríem lesionar el coll.

¿Ha de ser vist per un metge?

Sí, tot i que la convulsió cedeixi ràpidament i no sigui perillosa, ha de ser vist per un metge per descartar altres malalties. Per exemple, la meningitis és una infecció greu que pot aparèixer com febre i convulsions. Per assegurar que la convulsió ha estat produïda únicament per la febre, ha de ser vist per un metge.

És molt important ser curosos a l’hora de conduir. Si estem molt nerviosos, no hem de conduir; buscarem algú que ens ajudi o direm al servei d’emergències. Una “complicació” bastant freqüent de les convulsions febrils són els accidents de trànsit.

Fins aquí, les preguntes amb resposta senzilla, ara anem al que més preocupa els pares,  poden causar danys al cervell?

No, tots els estudis realitzats demostren que el dany neurològic causat per convulsions febrils és extremadament rar. Els pocs casos en què s’informa de seqüeles neurològiques com retard intel·lectual, dèficits neurològics o trastorns de comportament són secundaris a convulsions atípiques, amb símptomes diferents als que hem explicat, o de molt llarga durada, més de 30 minuts. I, ni tan sols en aquests casos, es troba un augment significativu de trastorns neurològics. Poden repetir?

Sí, es repeteixen fins a un 30 – 35% dels nens que han tingut una convulsió febril. Aquest percentatge és més alt com menys edat tingués el nen amb la primera convulsió. També sembla ser més freqüent que es repeteixin si hi ha algun familiar proper que hagi tingut convulsions febrils.

¿S’han d’utilitzar les cànules rectals de diazepam (Stesolid) per tractar la convulsió?

Només haurien de tractar amb medicaments les convulsions que duren més de 5 minuts. En nens que tenen convulsions de forma repetida és útil tenir cànules de diazepam (Stesolid) a casa per tractar la convulsió, però només en cas que durin més de 5 minuts, cosa que és poc freqüent, en qualsevol cas, només s’ha d’administrar una dosi.

Hi ha dues raons fonamentals per evitar el tractament si la convulsió cedeix sola a menys de 5 minuts, que és l’habitual:
  • com ja he dit, hi ha infeccions greus com la meningitis que poden causar convulsions i febre.El medicament que s’utilitza per tractar les convulsions pot dissimular els símptomes d’una meningitis, fent que es pugui retardar el diagnòstic.
  • encara que amb una sola dosi seria molt rar, el diazepam pot ocasionar una depressió respiratòria, és a dir, que el nen deixi de respirar perquè desaparegui l’estímul del cervell per fer-ho. Això, amb una sola dosi, és excepcional, però pot passar si s’utilitzen dosis repetides.

Per prevenir les convulsions febrils, és útil ser més agressius en el tractament de la febre?

No, els estudis realitzats demostren que ser més agressius en el tractament de la febre, sigui amb medicaments (paracetamol o ibuprofèn) o amb mesures físiques (banys, draps humits, …) no disminueix la freqüència de les crisis convulsives, per la que el tractament de la febre ha de ser el mateix en nens que han tingut una convulsió que en els que no l’han tingut mai.

En resum, 

La convulsió febril és un quadre molt aparatós i molt alarmant per a qui ho presència, però no obstant això, és benigne, gairebé sempre es resolen soles en un curt espai de temps i no ocasionen cap tipus de seqüeles. L’únic tractament necessari és evitar que el nen es faci mal, no sent necessària de forma habitual l’administració de medicaments per aturar la convulsió, només s’han d’administrar si aquesta dura més de 5 minuts. Sempre és convenient que el nen que ha tingut una convulsió febril sigui vist per un metge, sent molt prudents a l’hora de conduir vehicles.

Més informació …

Podeu llegir més en aquests enllaços:
 
Per acabar ho faré com sempre, amb una mica de música. Atès que avui se celebra el dia de Castella i Lleó, em permetreu que faci una mica de pàtria i us deixi amb un tema de música tradicional d’aquestes terres, que molt bé podria ser l’himne d’aquesta regió: Aixeca’t moreneta.
Publicat per 
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut, Consells pediàtrics, Infermeria pediàtrica, Salut, Salut Infantil, Uncategorized i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.