Asma i menjar ràpid: una combinació de risc

Asma i menjar ràpid: una combinació de riscAsma i menjar ràpid: una combinació de riscAlimentació infantil. Foto: Codi PAOS

En els darrers anys s’han realitzat molts estudis sobre els efectes de l’alimentació en la salut infantil, i molt especialment en relació amb l’asma i les al·lèrgies. Aquestes malalties s’han multiplicat de tal manera en només dues generacions que els experts estan convençuts que ha d’haver-hi unes causes clares. I a mirar d’esbrinar-les es dedica l’estudi ISAAC (sigles angleses de l’Estudi Internacional d’Asma i Al·lèrgies en la Infància) que va començar a Nova Zelanda l’any 1991 i que ara inclou centres de recerca de tot el món.

L’últim informe, presentat fa unes setmanes, indica que el menjar ràpid augmenta el risc de patir asma, rinitis i èczema, entre infants i adolescents. L’estudi, publicat a la revista especialitzada Thorax (que és part del British Medical), es basa en les dades de més de mig milió de participants en 60 països: adolescents de 13-14 anys que van contestar un qüestionari sobre estil de vida (si fan esport, si tenen algun fumador en el seu entorn, etc.) i alimentació, i infants de 6-7 anys, amb els formularis completats pels pares o mares en aquest cas. També se’ls preguntava si havien patit asma o dificultats per respirar, símptomes de rinitis com ara goteig al nas i picor als ulls, i èczemes o altres alteracions de la pell.

La conclusió és que els qui consumeixen menjar ràpid tres o més cops per setmana tenen més probabilitat de patir qualsevol d’aquestes afeccions. En concret, el risc d’asma sever és d’un 39% entre els adolescents i d’un 27% entre els infants que prenen aquests aliments de manera habitual.

Per contra, consumir tres o més racions de fruita a la setmana té un efecte de protecció: redueix la gravetat dels símptomes un 11% entre els adolescents i un 14% entre els més petits. Menjar verdura habitualment també mostra efectes beneficiosos sobre l’asma, segons aquesta investigació. Els resultats són semblants entre nois i noies i entre els entrevistats de diverses regions geogràfiques.

Segons els autors de l’estudi, els aliments ‘de risc’ són, a més del menjar ràpid: la mantega, la margarina i la pasta. Entre els que són beneficiosos també  citen el peix. Amb altres productes, per contra, obtenen resultats contradictoris: la llet de vaca, per exemple, sembla actuar com a protecció entre els adolescents que en consumeixen un o dos cops per setmana, però no entre els qui la prenen amb més freqüència. I la carn i els ous apareixen com a beneficiosos en els infants però perjudicials en els adolescents.

L’estudi, doncs, no és concloent, en part perquè els qüestionaris no són del tot fiables com a mètode d’investigació, i perquè cal relacionar aquests resultats amb altres factors, com la qualitat de l’aire.

Així doncs, els resultats no es poden considerar com a causa-efecte, però tot i això, els indicadors estan en la línia d’altres investigacions, com un estudi del propi ISAAC de l’any 2004 que afirmava que menjar hamburgueses augmenta el risc de patir asma. Una altra recerca recent destaca que els beneficis de la llet materna es poden veure contrarrestats per la inclusió de menjar ràpid en la dieta infantil. I altres estudis han trobat també connexions entre l’asma i la dieta de la mare durant l’embaràs.

Vist que el consum del menjar ràpid no para de créixer a tot el món, els autors de l’estudi conclouen que cal tenir en compte aquests resultats per la importància que poden tenir en la salut pública dels pròxims anys. I, en qualsevol cas, recorden les recomanacions d’una dieta equilibrada, rica en fruita i verdura, que pot ajudar a reduir l’afectació d’asma, tal i com demostren altres estudis que destaquen els efectes preventius de la dieta mediterrània, tal i com s’assenyala a la guia Salud infantil y medio ambiente. Una relación de por vida, publicada per la Fundació Roger Torné.

Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Adolescent, Alimentació, Consells de salut, Consells pediàtrics, Infermeria pediàtrica, Nen malalt, Salut, Salut Infantil i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.