Seguretat i higiene dels aliments

L’ASPB té la responsabilitat de vetllar perquè els operadors alimentaris compleixin la normativa vigent i així garanteixin la innocuïtat i salubritat dels aliments elaborats i/o comercialitzats a la ciutat.

Complir les normes i exercir l’autocontrol és una responsabilitat dels propis establiments, que l’Agència com a autoritat sanitària ha d’estimular.

Per dur a terme aquesta missió, l’Institut de Seguretat Alimentària (ISAL) exerceix la vigilància i el control dels riscos per a la salut en l’àmbit dels aliments i establiments alimentaris:

  • Fem el control sanitari dels establiments alimentaris:
    • L’escorxador d’animals d’abastament
    • Mercat Central del Peix i Mercat Central de Fruites i Hortalisses
    • Indústries alimentàries (càrniques, de la pesca, cuines centrals,…)
    • Establiments de venda minorista (supermercats, hipermercats, fleques, carnisseries,…)
    • Mercats municipals
    • Establiments de restauració col·lectiva comercial (bars, restaurants, …) i social (escoles, hospitals, geriàtrics, …).
    • Establiments alimentaris de caràcter temporal com fires i altres esdeveniments ocasionals.
  • Les activitats de control i inspecció sanitària estan subjectes a taxes.
  • Gestionem el Registre Municipal d’Establiments Minoristes d’Alimentació.
  • Tenim la responsabilitat, a l’àmbit de Barcelona, de gestionar el Registre Sanitari d’Indústries i Productes Alimentaris de Catalunya.
  • Realitzem, quan és necessari, els Certificats Sanitaris per a l’exportació de productes des d’indústries autoritzades de la ciutat.
  • Tenim un programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (Programa IQSA), que controla el nivell de contaminants microbiològics i químics i d’additius dels aliments comercialitzats. Els resultats es recullen en informes periòdics i monogràfics.
  • També intervenim en casos d’alertes, toxiinfeccions alimentàries i responem a les denúncies que ens fan arribar els ciutadans, tant de productes com d’establiments alimentaris.

El sistema d’informació d’aquestes activitats genera informes i documents. Per tal de garantir la qualitat d’aquest servei, es treballa seguint les directrius del Sistema de Qualitat de la Norma ISO 9001:2000. L’ISAL té certificat el seu sistema de gestió de la qualitat per Det Norske Veritas España.

Per contactar amb les persones que porten aquesta línia de treball podeu adreçar-vos a: Institut de Seguretat Alimentària (ISAL)

Font: Agència de Salut Pública
Advertisements
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Alimentació, Consells de salut, Salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s