Data de caducitat, data de consum preferent i salut

 

Aquests dies hem sabut pel ministre d’Agricultura i Medi ambient que el Govern espanyol ha decidit que els iogurts no tindran data de caducitat als 28 dies. Es canviarà per una data de consum preferent, amb la intenció de reduir el malbaratament alimentari, que a Espanya suposa 7,7 milions de tones d’aliments l’any, segons l’informe del Parlament Europeu de final de l’any passat. A casa nostra, cada català llença cada any 35 quilos d’aliments que es poden aprofitar.

 

El 18% dels europeus no coneix la diferència entre data de caducitat i de consum preferent. Aquest vídeo de la televisió basca ens mostra com un de cada quatre ciutadans tampoc no ho sap, una mica per sobre de la mitjana europea.

 

 

La data de caducitat indica una data límit, després de la qual ni el fabricant ni les autoritats sanitàries garanteixen que la seva ingesta sigui 100% segura per a la salut. A partir de l’endemà de la data de caducitat, no heu d’ingerir un producte alimentari.

 

La data de consum preferent indica una data límit després de la qual el producte sense obrir pot començar a perdre les propietats organolèptiques indicades pel fabricant (el gust, l’aroma, la textura). Però continua sent segur durant un temps, fins i tot molt de temps depenent de l’aliment, perquè hi ha aliments que no caduquen.

 

Infografia extreta de:

Infografia extreta de: Agència de Seguretat Alimentàriahttp://bit.ly/Z7O9Ts

 

Així doncs, si mengeu un producte caducat correu un risc, perquè tot i el marge de seguretat que prenen els fabricants i el tipus d’aliment (que pot ser més o menys susceptible a l’atac de patògens), hi poden proliferar agents infecciosos.

 

Per a algunes persones l’aliment serà innocu i per a d’altres, suposarà una intoxicació. Una intoxicació alimentària és una malaltia causada per la ingesta d’aliments contaminats amb substàncies nocives per a l’organisme, com ara les toxines procedents de certs bacteris i fongs patògens, els contaminants químics o alguns tòxics naturals.

 

La majoria dels casos d’intoxicacions alimentàries són per toxines bacterianes. Aquestes contaminacions poden ocórrer per manipulacions inadequades dels aliments durant la seva preparació o conservació. Unes bones pràctiques higièniques abans, durant i després de la preparació dels aliments, i parar atenció a les dates de consum preferent i caducitat poden reduir les possibilitats de patir una intoxicació.

 

Enllaços: Agència de salut pública – De què ens informa l’etiqueta dels aliments? (fulletó) – Fulletó “Prou malbaratar aliments” – Dades sobre malbaratament a Catalunya –Comunicat de premsa del Dept. de Territori i sostenibilitat – Reportatge El iogurt no caduca .

 

 

 

 

Anuncis
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació, Consells de salut i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s